Kovačević: Iznosi plaća funkcionera su od javnog značaja, ne smiju se kriti

A. D.
Kovačević: Iznosi plaća funkcionera su od javnog značaja, ne smiju se kriti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Zgrada Parlamenta BiH
Plaće svih zaposlenih u javnom sektoru, počevši od premijera ili čelnika nekog parlamenta u BiH su javne i kao takve podložne objavi u medijima, kazao je za Radiosarajevo.ba direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević.

Agencija na čijem čelu se nalazi Kovačević pripremila je za narednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izvještaj o radu za prošlu godinu. U njemu stoji da javni sektor ne može uživati zaštitu ličnih podataka kao privatne osobe kada su u pitanju lična primanja i njihove plaće.

Kovačević ističe da su u proteklim godinama institucije proizvoljno tumačila odredbu Zakona o zaštiti ličnih podataka kada su u pitanju plaće, te su, posebno medijima, onemogućavali pravo na pristup informacijama.

Uprkos jasnim odredbama Zakona, Kovačević ističe da su mnoge institucije na svim nivoima BIH kršile odredbe o ličnim podacima građana. 

"S druge strane, svijest građana da ove devijacije prijavljuju je veća. Mi imamo redovnu liniju gdje zaprimamo prijave građana", kazao je Kovačević.

Nadzor su proveli u 47 kompanija koje pružaju telekomunikacijske usluge koje su od korisnika usluga tražile jedinstveni matični broj i kopiju lične karte. Iz Agencije su naveli da to nisu trebali uraditi.

U 2016. Agencija je zaprimila 113 prigovora od građana, a protiv institucija je podneseno 56.

Među usvojenim prigovorima su oni koji se odnose na MUP SBK-a, Federalni zavod PIO, Treću osnovnu školu Ilidža, KJKP Vodovod i kanalizacija, Grad Tuzla, JU Osnovna škola Alija Nametak, KJKP GRAS. Zanimljivo je da je i MUP USK-a prekršio Zakon, i to zbog objavljivanja imena i prezimena počinioca krivičnog djela a sve radi emitiranja priloga na FTV-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije