Kovač: Čeka se odobrenje za angažiranje helikoptera za gašenje požara

Fena
Kovač: Čeka se odobrenje za angažiranje helikoptera za gašenje požara
Požar na planini Čvrsnici u blizini Jablanice se proširio i vatra se uočava na nekoliko mjesta - potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

Po njenim riječima, spustio se do jedne kuće na oko 200 metara, gori borova šuma i veća je koncentracija dima nego prethodnih dana.

"Zbog jako strmog terena potrebna je pomoć u gašenju požara iz zraka helikoptera Oružanih snaga BiH. Operativni centar FUCZ-a uputio je zahtjev za angažman helikopreta OSBiH. Helikopter je bio na remontu, međutim, javljeno nam je da je osposobljen i da se čeka odobrenje Ministarstva odbrane BiH da bi helikopter poletio i pružio podršku, odnosno gasio požar iz zraka", kazala je.

Dodala je da im je u kontaktu s Operativnim centrom Civilne zaštite općine Jablanica rečeno da su vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica na terenu, da dežuraju, da se požar širi.

"Trenutno mogu držati požar pod kontrolom, ali ako se bude širio, osim pomoći Oružanih snaga BiH iz zraka helikopterom, oni će vjerovatno zatražiti i dodatnu pomoć drugih vatrogasaca iz Hercegovačko-neretvanskog kantona", kazala je Kovač.

Navela je da im je javljeno da su se čule i eksplozije u toku požara, ali da to nisu provjerene informacije.

"Kad budemo imali tačne i provjerene informacije, onda možemo reći da li su to eksplozije, odnosno da li je to zvuk eksplozija neeksplodiranih ubojnih sredstava", kazala je Kovač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije