Koronavirus za mjesec i po odnio 310 života u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Koronavirus za mjesec i po odnio 310 života u BiH
Foto: Opća bolnica / Ilustracija

Pandemija koronavirusa je u ovom talasu u BiH odnijela 310 života, od čega u RS 179, u FBiH 124, dok je u Brčko distriktu od početka augusta zabilježeno sedam žrtava.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od koronavirusa su u ovom periodu u RS preminule četiri osobe uzrasta od 39 do 49, te njih 32 u dobi 50-60 godina. Bitku sa opakom bolešću izgubila su i 82 stanovnika Srpske u starosnoj grupi 65-79, kao i 61 stariji od 80 godina, piše Srpskainfo.

U zdravstvenim ustanovama u RS-u liječi se 681 covid pacijent, od čega je na respiratorima njih 57, a broj prijema iz dana u dan je u porastu.

Upozorenje za vozače: Od danas obustavljen saobraćaj na autoputu u smjeru Bradina-Tarčin

Upozorenje za vozače: Od danas obustavljen saobraćaj na autoputu u smjeru Bradina-Tarčin

Doktori upozoravaju da posebno zabrinjava nizak procenat vakcinisanih.

U BiH je prvom dozom do sada vakcinisano nepunih 27 posto, dok je kompletno vakcinisano tek 18 posto njenih punoljetnih stanovnika. Određeni broj građana vakcinisan je u Srbiji, ali još nemamo podatak o kojem procentu je riječ, a za kolektivni imunitet potrebno je između 70 i 80 posto vakcinisanog stanovništva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopštili su da broj novozaraženih koronom raste, uz upozorenje da su stariji od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje najugroženiji.

"U FBiH je čak 86 posto umrlih od covida bilo starije od 60 godina. Samo 36 posto ove populacije primilo je prvu dozu, a potpuno je vakcinisano 25 posto. Imunizacija protiv kovida je pouzdana i efikasna mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda", naglašavaju iz ovog zavoda.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić nedavno je rekao da nije zadovoljan situacijom u vezi s vakcinacijom protiv korone.

"Među hospitalizovanim u RS-u ima i vakcinisanih protiv korona virusa, što nije neuobičajno, ali je bitno da među njima nema onih koji su izuzetno teško oboljeli. Takođe, vrijeme oporavka vakcinisanih mnogo je kraće nego što je to bilo u martu i aprilu. Upravo tome doprinosi vakcinacija", ocijenio je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije