Koronavirus u Kantonu Sarajevo: Dobra vijest iz Kriznog štaba

3
Anadolija
Koronavirus u Kantonu Sarajevo: Dobra vijest iz Kriznog štaba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Sarajevo

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović rekao je danas da je u protekla 24 sata u KS-u (Bosna i Hercegovina) obrađeno 829 testova na koronavirus, od kojih je novozaraženih 283. 

“Ovi uzorci su prikupljeni u periodu od 19. novembra do 22. novembra. Trenutno, ono što je dobra vijest je da je broj oporavljenih i dalje veći od broja zaraženih. Imamo 355 oporavljenih u protekla 24 sata. Nažalost, u protekla 24 sata imali smo i dva smrtna ishoda”, kazao je Beganović na online konferenciji za medije.

Istakao je da broj hospitaliziranih pacijenata trenutno iznosi 171, od kojih 76 na izolatoriju Podhrastovi, a 95 u Općoj bolnici.

Na respiratorima na Podhrastovima su ukupno četiri pacijenta. U protekla 24 sata otpušteno je devet pacijenata sa bolničkog liječenja. Trenutno je aktivnih slučajeva u KS-u 4.792. Do sada je ukupan broj pozitivnih u KS-u 17.838, od kojih 12.830 je oporavljenih“, naglasio je Beganović.

Napomenuo je da je Zavod zdravstvenog osiguranja razvio aplikaciju jer su uočili da je jedan od vodećih problema kontaktiranje ljekara od strane pacijenata te da je često otežana dostupnost telefonskih linija u zdravstvenim ustanovama.

“U tom smislu, Zavod zdravstvenog osiguranja razvio je aplikaciju koja se nalazi na njihovoj internet stranici i na stranici vlade KS. Stoga, pacijenti koji imaju zdravstvenu knjižicu mogu prvi kontakt sa ljekarom ostvariti putem aplikacije koja je vrlo jednostavna“, rekao je Beganović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije