Korak naprijed: Parlament BiH usvojio ključne zaključke za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja

0
Radiosarajevo.ba
Korak naprijed: Parlament BiH usvojio ključne zaključke za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja
Radiosarajevo.ba / Brian Aggeler

Današnja prva zajednička sjednica parlamentarnih komisija Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) o institucionalnom odgovoru na nasilje u porodici i nasilje nad ženama predstavljala je značajan korak ka borbi protiv ovih društvenih problema.

U okviru ove sjednice, četiri nadležne parlamentarne komisije - komisije za jednakopravnost spolova oba doma Parlamenta Federacije, Komisija za sigurnost Predstavničkog doma, te Komisija za ljudska prava i slobode Doma Naroda Parlamenta Federacije, udružile su snage kako bi razmotrile institucionalni odgovor na slučajeve nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.

Ova zajednička inicijativa, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, jasno pokazuje opredjeljenje domaćih i međunarodnih institucija da se poboljša institucionalni odgovor na ove ozbiljne probleme.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Nakon sjednice, ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, istaknuo je važnost nastavka napretka u sferi rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja u porodici:

"Napredak ostvaren u sferi rodne ravnopravnosti ne smije se podcjenjivati. Moramo nastaviti borbu za pravedniji i ravnopravniji svijet. Sigurnost društva nije moguća dok svi građani nisu sigurni i zaštićeni, te dok nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje ne budu iskorijenjeni."

Anketa | Femicid u Bosni i Hercegovini: Da li ste doživjeli nasilje od svog partnera?

Anketa | Femicid u Bosni i Hercegovini: Da li ste doživjeli nasilje od svog partnera?

Predloženi zaključci sa tematske sjednice, koji će biti predmet rasprave i razmatranja u odborima u narednim sedmicama su: 

  • Zadužuje se Gender centar Federacije BiH da pripremi i dostavi Parlamentu Federacije BiH pregled preporuka Komiteta potpisnica Konvencije Vijeća Evrope i Komiteta eksperata GREVIO i planove za njihovu implementaciju u FBiH. 
  • Parlament Federacije BiH bi trebalo da hitno usvoji Strategiju za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici 2024. - 2027. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao krovni strateški dokument za jačanje institucionalnog odgovora na nasilje u porodici i nasilje nad ženama.
  • Vlada FBiH bi trebalo da, po  hitnom postupku, pripremi i dostavi Parlamentu FBiH revidirani pravni okvir za zaštitu od nasilja u porodici i nasilja nad ženama, usklađen sa međunarodnim konvencijama.
  • Gender centar Vlade FBiH bi trebalo da uspostavi polugodišnju koordinaciju između domaćih i međunarodnih institucija i organizacija u vezi sa aktivnostima na provedbi Strategije za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici 2024. - 2027. godine, te preporuka Komiteta eksperata GREVIO.
  • Četiri komisije Parlamenta Federacije BiH organizirat će, tokom 2024. godine, još dvije zajedničke tematske sjednice na temu odgovora pravosuđa na nasilje u porodici, te sveobuhvatne podrške žrtvama, uključujući i žrtve iz ranjivih grupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije