Konjanici iz Zenice krenuli na Ajvatovicu

Anadolija
Konjanici iz Zenice krenuli na Ajvatovicu
Trideset konjanika krenulo je u petak iz Zenice ka Pruscu, kod Donjeg Vakufa, gdje će tokom vikenda biti održana centralna manifestacija 507. "Dani Ajvatovice 2017."

Trideset konjanika krenulo je u petak iz Zenice ka Pruscu, kod Donjeg Vakufa, gdje će tokom vikenda biti održana centralna manifestacija 507. "Dani Ajvatovice 2017."

Konjanici su krenuli ispred džamije u džematu Trgovišće u Zenici nakon džuma-namaza, odakle su se zaputili ka Preočici kod Viteza, a zatim će svoj put nastaviti prema Donjem Vakufu. 

Halim ef. Čolaković iz džemata Topčić polje kod Zenice predvodi konjanike.

"I ove godine, kao i prethodnih godina, Medžlis islamske zajednice Zenica otprema svoje konjanike na Ajvatovicu. Ove godine smo u nešto manjem broju, otprilike je nas 30. Idemo put Preočice, večeras smo u Karauli, tamo ćemo biti na dijelu manifestacije 'Dani Ajvatovice'. Zatim u subotu ujutro idemo za Donji Vakuf, a u subotu oko 16 sati idemo na paradu konjanika kroz Donji Vakuf, te nas čekaju u Pruscu oko 18 sati. Na dovište krećemo ujutro u nedjelju tako da možemo stići na manifestaciju", rekao je Čolaković. 

On je dodao kako mu nije prvi put da ide na konju na Ajvatovicu, te da upravo taj način odlaska na ovo dovište ima posebnu draž. 

"Ovo je meni deveta godina kako idem, preporučio bih svakome. Zaista je posebna draž jahati na konju i ići na Ajvatovicu. Odlazak na konju, a ne autom je zaista poseban doživljaj", zaključio je Čolaković. 

Amir Heleg iz Gornje Zenice na Ajvatovicu ide već dvadeset godina. 

"Već 20. put idem na Ajvatovicu. Osjećaj je jednostavno predobar i odlučio sam nakon prvog puta, kad mi se izuzetno svidjelo da idem svake godine. Već deset godina sam bajraktar, i nije mi teško, jer kad se ima volje ništa nije teško", rekao je Heleg. 

Konjanici su sa ukrašenim konjima prošli ulicama Zenice, što je izazvalo pažnju građana i prolaznika. 

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi. Prema predanjima, Ajvaz-dedo, islamski učenjak i derviš, je nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio dovu za vodu, na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije