Kongres plastične hirurgije u BiH: U Sarajevo stiglo 300 stručnjaka sa šest kontinenata

2
Radiosarajevo.ba
Kongres plastične hirurgije u BiH: U Sarajevo stiglo 300 stručnjaka sa šest kontinenata
Foto: Privatni album / Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024.

Od 19. do 22. septembra se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine se održava Međunarodni kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024. uz učešće više od 300 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Uz ekskluzivni Icoplast i Espras, Bafpras i FIS simpozijum, uz brazilsku sesiju, Kongres je okupio vrhunske stručnjake iz oblasti plastične hirurgije sa šest kontinenata.

Svečano otvorenje je održano 19. septembra, u ekskluzivnom ambijentu sarajevske Vijećnice, dok će sam Kongres biti održan u hotelu Hills na Ilidži.

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Ovaj značajni događaj koji je okupio najprominentnije domaće, regionalne, evropske i svjetske eksperte iz domena plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, održava se u organizaciji Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga Bosne i Hercegovine (UPREKBiH), dok su suorganizatori Međunarodna konfederacija nacionalnih društava plastične hirurgije (ICOPLAST), Evropsko društvo plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ESPRAS), Balkanska federacija plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (BAFPRAS) te Udruženje Fellows of Science (zajedničko Udruženje plastičnih hirurga Hrvatske,Srbije,Slovenije i BiH).

Važno  je napomenuti da u Sarajevo na Kongres došao bord svih udruženja koji će održati sastanke. Sastanak ExCo ICOPLAST-a će se održati u subotu, 21. septembra.

Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024.
Foto: Privatni album: Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024.

ExCo evropskog ESPRAS-a je održan u petak 20. septembra, na kojem je bio prisutan i prof. dr Reuf Karabeg.

Sve ovo će odjeknuti u Evropi i svijetu. Sastanak Balkanskog predsjedništva Udruženja je održan juče, gdje je Sarajevo postalo mjesto utemeljenja reorganiziranog  i naprednijeg i novog imena balkanskog udruženja.

Ovo je prilika za učenje, razmjenu iskustava i znanja, uspostavljanje saradnje i kontakata, te prezentaciju najnovijih dostignuća u ovoj dinamičnoj oblasti. Učesnici i gosti Kongresa imaju priliku slušati izlaganja najeminentnijih stručnjaka iz oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije današnjice.

Predsjednik Kongresa, predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga  u BiH i predsjednik balkanske Asocijacije plastičnih hirurga BAFPRAS, prof. dr. Reuf Karabeg ističe kako su ova četiri dana Sarajevo i Bosna i Hercegovina epicentar revolucionarnih rasprava i inovativnih ideja u plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji.

"Dok estetska kirurgija zauzima centralno mjesto, naše rasprave obuhvataju niz kritičnih tema, uključujući mikrohirurgiju, rekonstrukciju dojke, hirurgiju šake i živaca te najnovije kozmetičke nehirurške tretmane. Naš cilj je stvoriti platformu na kojoj se okupljaju globalni stručnjaci, razmjenjujući uvide i iskustva. Izlaganja i procjene kliničkih iskustava iz vodećih svjetskih medicinskih centara omogućit će najbolja rješenja i napredak na Balkanu i drugim regijama iz kojih dolaze kolege", kaže prof. dr. Reuf Karabeg za portal Radiosarajevo.ba.

On ističe da Kongres omogućava jedinstvenu priliku stručnjacima iz cijelog svijeta da prezentiraju svoja najnovija otkrića, hirurške strategije i rješenja za složene slučajeve.

"Posebno sam ponosan što na ovom Kongresu, za razliku od prethodnih 12 balkanskih kongresa, održava ICOPLAST i ESPPRAS simpozij, čime utiremo put transformativnom napretku u estetskoj i rekonstruktivnoj hirurgiji", dodao je prof. dr. Reuf Karabeg.

Predsjednik ICOPLAST-a prof. dr. Ahmed Khashaba iz Kaira ističe da je Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024. vrlo značajan događaj za struku i nauku svijeta.

Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024.
Foto: Privatni album: Kongres plastične hirurgije Sarajevo 2024.

"Veliko mi je zadovoljstvo i čast da je ICOPLAST dio velikog kongresa u Sarajevu. Imamo priliku upoznati plastične hirurge iz cijelog svijeta koji govore  o svojim iskustvima i dostignućima", kazao je prof. dr. Ahmed Khashaba.

Riccardo Giunta iz Munchena, predsjednik ESPRAS-a, istakao je kako se na Kongresu, između ostalog, govori i o rekonstrukciji grudi, implantatima za grudi, face liftingu te najnovijim dostignućima  mikrohirurgije.

Prof. dr. Amela Karabeg drži predavanje
Foto: Privatni album: Prof. dr. Amela Karabeg drži predavanje

"Više od 300 učesnika ima priliku biti dio ovog uzbudljivog naučnog događaja, na kojem će svoja iskustva i uvide iznose najeminentniji stručnjaci. Koristim priliku i potenciram naš moto koji glasi - jači zajedno u Evropi", rekao je prof. dr. Riccardo Giunta.

Ovaj naučni i strukovni skup će okupiti stručnjake iz cijelog svijeta, sa šest kontinenata, omogućujući im da zajednički istraže najnovije trendove i unaprijede svoje vještine, a Sarajevo će i ovaj put svojim duhom i bogatom historijom, pružiti savršen okvir za ovaj prestižni skup.

Više o kongresu možete naći na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije