Konferencija "Pandemija Covid 19 – odgovor nauke na izazov stoljeća" u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Konferencija "Pandemija Covid 19 – odgovor nauke na izazov stoljeća" u Sarajevu
FOTO: Arhiv / Ahić/ Jospivoi

U povodu obilježavanja Dana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, Fakultet organizuje tradicionalnu multidisciplinarnu međunarodnu konferenciju XIX Dani kriminalističkih nauka „Pandemija Covid 19 – odgovor nauke na izazov stoljeća“, saopćeno je s ovog fakulteta.

Svečano otvaranje konferencije predviđeno je za sutra, ponedjeljak 04.10.2021. godine u prostorijama Univerziteta u Sarajevu - Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, sa početkom u 10:00 sati.

Prilagođavajući se novonastalim okolnostima izazvanih pandemijom koronavirusa, Univerzitet u Sarajevu - Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije ovogodišnju dvodnevnu konferenciju (04. i 05. oktobar) organizuje kao hibridnu konferenciju, primarno u online režimu izvedbe putem web portala www.cfs.ba.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Na ovaj način, iako u drugačijim uslovima, nastavljamo tradiciju održavanja međunarodne naučne konferencije i povezivanje akademske zajednice, naučnika, istraživača, studenata, struke, te svih pojedinaca zainteresovanih za naučne oblasti koje izučavamo i razvijamo na našem fakultetu.

Svoje naučne radove za učešće u ovogodišnjoj konferenciji prijavili su
brojni autori iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, a posebno ističemo da će pored članova akademske zajednice, te istraživača i naučnika iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Velike Britanije i drugih država, plenarna predavanja za sve učesnike održati prof. dr Ivo Josipović (Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu), prof. dr Alemka Markotić (direktorica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb), prof. dr Ratko Duev (Filozofski fakultet, Univerzitet „Sv. Kiril i Metodij“, Skopje), te prof. dr Zoran Keković (Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu).

Pandemija Covid-19 postala je 'kriza bez presedana' te i dalje predstavlja jedan od najvećih izazova cijelom čovječanstvu. Izgubljeni ljudski životi te brojne druge negativne posljedice koje je pandemija do sada prouzrokovala, zahtijevaju urgentnu reakciju ne samo zdravstvenih, nego i svih drugih djelatnika, koji samo zajedničkim naporom mogu pružiti eventualni odgovor na krizu.

Upravo iz tog razloga, očekujemo da Međunarodna naučna konferencija „Pandemija Covid-19 – odgovor nauke na izazov stoljeća“ pruži značajan doprinos, kako samom identificiranju, tako i sprečavanju negativnih posljedica krize koja još uvijek traje.

U povodu otvaranja konferencije, iz prostorija Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije učesnicima će se obratiti dekan Fakulteta prof. dr Jasmin Ahić i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, kao i predsjednica Naučnog i programskog odbora Konferencije prof. dr Lada Sadiković, te ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prof. dr Selmo Cikotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije