Konaković: Siguran sam da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona ako mi to ne riješimo

12
I. M.
Konaković: Siguran sam da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona ako mi to ne riješimo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Nakon održane sjednice Vijeća minitara BiH medijima se u ponedjeljak, 26. februara, obratio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji je govorio o rezultatima sjednice.

On je kazao da etničko glasanje u komisijama za njega nije prihvatljivo.

"Kada je u pitanju Zakon o sudovima, on može trpiti modifikacije, ali ne odustajemo od svojih zahtjeva", rekao je Konaković. 

Ovo je razlog nestanka struje u Bosni i Hercegovini i regiji?

Ovo je razlog nestanka struje u Bosni i Hercegovini i regiji?

Ministar je naglasio da za njega nije važno kako će se zvati zakon o sudovima aludirajući na to da neki taj zakon zovu Zakon o sudu, a neki Zakon o sudovima.

"Kako god se zvao, ako je samostalan zakon i objektivnu dvostepenost, mi ćemo pristati i da se ne umanjuju nadležnosti", rekao je Konaković.

Kada su u pitanju preostali zakoni koji se trebaju donijeti, a koji su na listi prioriteta, rekao je da je Vijeće ministara, kao i Parlament BiH, spremno da hitno reaguje te da sazove hitnu sjednicu kako bi se sve završilo u prihvatljivom vremenskom okviru te da se rezultati rada pošalju Evropskoj uniji.

"Tokom odlaska u Indiju imao sam sastanke sa ministrima vanjskih poslova iz Evropske unije i svi očekuju stav Evropske komisije. Svi će se time voditi i ako Komisija bude prikazala pozitivne rezultate, to je od velikog značaja za BiH", kazao je ministar.

Konaković je naglasio da je velikli rezultat za BiH jeste usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i otvaranje pregovora sa Frontexom.

Konaković objavio: Usvojen Nacrt sporazuma o vozačkim dozvolama između BiH i Italije

Konaković objavio: Usvojen Nacrt sporazuma o vozačkim dozvolama između BiH i Italije

Kada je u pitanju Izborni zakon, Konaković je rekao da se tehnika i tehnologija moraju ubaciti, mora se regulisati izbor članova CIK-a, ali da neće pristati ni na kakve ultimatume.

"Siguran sam da će Christian Schmidt nametnuti ako mi to ne riješimo", rekao je Konaković.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina mora usvojiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o sudovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije