Elmedin Konaković održao novogodišnji press i otkrio prve poteze

M. R. S.
Elmedin Konaković održao novogodišnji press i otkrio prve poteze
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković održao novogodišnji press

Aktivnosti Naroda i pravde u protekloj godini, aktuelna politička dešavanja i planovi za naredni period bili su tema novogodišnje press konferencije ove političke stranke.

Na današnjoj press konferenciji govorio je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, koji je na početku izrazio saučešće porodicama nastradalih u vikendici kod Posušja i tokom zemljotresa u Hrvatskoj.

Konaković je istakao da su na proteklim izborima osvojili 108 mandata, te potcrtao da je 30 odsto žena koje su ušle u vijeća, a oko 40 odsto je mladih.

"U Kantonu Sarajevo smo ostvarili rast od 50 posto, što je jako važno za nas. Sa 29.000 glasova na Općim izborima popeli smo se na više od 43.000 glasova na lokalnim. Stranka smo broj jedan u KS po broju izabranih, a koji nisu Bošnjaci. Ovo kažem jer su nas optuživali za radikalizam...

U Kantonu Sarajevo ćemo predvoditi političke procese u četiri gradske općine. Participiramo u vlasti u USK, na nivou FBiH ostajemo glasan kolektiv. I u nekim drugim lokalnim zajednicama bit ćemo dio vlasti, kao što je u Gradačcu, Bosanskoj Krupi, Višegradu, Zenici", kazao je Konaković.

On je ocijenio da je Vlada FBiH najveći politički problem u zemlji, dodavši da premijer FBiH Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević imaju potvrđene optužnice, ne postoji ministar obrazovanja jer je Elvira Dilberovgić odlučila prihvatiti poziciju ambasadorke, a nema ni ministra za boračka pitanja nakon što je preminuo Salko Bukvarević, kojeg je mnogo cijenio.

Konaković je istakao da je Federacija BiH u takvom kapacitetu nešto što ih plaši.

"Početak prošle godine je obilježila koalicija "Petak 13", ali se desio i jedan presedan na koji smo ponosni. Naime, neke stranke opstanak vide na način da se uhljebe kadrovi i hrlile su u zagrljaj svih koji su nudili vlast. Narod i pravda je odbila sve pritiske da bude dio vlasti, ostali smo opozicija. Nakon toga smo utrostručili broj članova, pridružili su nam se poznati", kazao je Konaković.

On je podvukao da ih niko u 2020. nije napustio, kao što je bio slučaj dvije godine ranije.

"Bilo je nekih prekršaja, ali smo sve sankcionisali. To su slučajevi u USK, u Živinicama, Novom Sarajevu. Imamo čvrste principe", dodao je lider Naroda i pravde.  

Konaković je naglasio da je partija bila optužena za nejedinstvo, a komentirao je i novu vlast u KS.

"Isplati se biti principijalan i karakteran", koji je dodao da su pojedini članovi Naroda i pravde oboljeli od korone te da je bolest i dalje veoma opasna, iako su posljedni podaci ohrabrujući.

Pohvalio je i angažman Edina Forte koji je novi premijer KS.

"Forto je pravi izbor, dobro smo ga odabrali. Ima više članova Naroda i pravde koji će biti izabrani na važne funkcije. Sve to u brojkama kakvi su bili i prije", pričao je Konaković, te se zahvalio i medijima koji su im dali veliki prostor.

Dodao je da je borba protiv pandemije - nulti prioritet.

"Moramo se brzo vraćati u školske klupe, tu nam trebaju brze reakcije", naglasio je Konaković, te podvukao da je politički cilj borba za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. 

Konaković je otkrio i prve poteze i na kraju najavio:

"Koalicija u kojoj smo mi, 2022. godine će biti ubjedljivi pobjednik izbora".

On je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je rano govoriti o zajedničkom kandidatu za Predsjedništvo BiH, da cijeni Denisa Zvizdića (SDA), ali i da ne postoji ličnost koja bi mogla pobijediti eventualnog kandidata Četvorke.

On je istakao da je nekoliko desetina vijećnika ostvarilo kontakte s NiP-om i da će veliki broj ljudi oz stranaka koje su izgubile kredibilitet postati njihovi članovi.

"Rano je govoriti o imenima. Ima tu i načelnika i gradonačelnika s kojima razgovaramo", dodao je Konaković.

Na kraju je kazao da se nada i dobroj saradnji sa administracijom novog američkog predsjednika Joe Bidena.  

Poruka o nabavci vakcina

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, odgovarao je na pitanja o nabavci vakcina protiv COVID-19.

Osvrnuvši se na aferu "respirator", Konaković je kazao da želi poručiti da se javne nabavke mogu raditi, a da se ne krade.

"Oni to ne znaju", dodao je Konaković.

Kazao je da misli da Kanton Sarajevo ne može samostalno ići u nabavku vakcina, da će to istražiti, ali da nisu za separatizam već jačanje države.

"Zagovarat ćemo gašenje kantona, jačanje države i entiteta", rekao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije