Konaković u ključnoj posjeti SAD-u: Ovo su bile teme i učesnici sastanka

1
Radiosarajevo.ba
Konaković u ključnoj posjeti SAD-u: Ovo su bile teme i učesnici sastanka
Foto: MBHEC / Konaković u posjeti Marylandu

U ponedjeljak, 8. jula 2024. godine, Vijeća za razmjenu Marylanda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) podržalo je ključnu posjetu delegacije između državnog sekretara Marylanda, Susan Lee, i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedina Konakovića.

Iz MBHEC su javilili da je "sastanak naglasio snažno civilno partnerstvo i snažnu vojnu suradnju, što su predstavljali ključni akteri poput brigadnog generala Andrewa W. Collinsa i major Elise Dent iz Nacionalne garde Marylenda, zajedno s Admir Jusupovićem, pomoćnikom vojnog atašea i vezom s državom Marylandom i MDARNG.

Među značajnim učesnicima bili su Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine; Michael Lore, zamjenik državnog sekretara; Zlatan Burzić, glavni savjetnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine; Ensar Eminović, zamjenik šefa misije u Ambasadi Bosne i Hercegovine; kao i nekoliko savjetnika i visokih zvaničnika s obje strane, uključujući Joseph Gebhardta, Rosannu Mantovu i Cathy Bauer iz Kancelarije državnog sekretara Marylenda.

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Danas dženaza Adnanu Šemiću zbog kojeg je promijenjen zakon u BiH

Delegaciju MBHEC-a predvodili su suosnivači Adnan Hadrović i Emir Nurkić Kacapor, podržani od strane analitičarke Andree Pozderac i Mak Evina Nurkića, programskog oficira za međunarodne poslove i nacionalno angažovanje.

Susan Lee izrazila je veliko zadovoljstvo trenutnim radom i izrazila zahvalnost za postignuća MBHEC-a, ističući podršku države Maryland akademskim razmjenama, sportskom diplomacijom, programima u oblasti životnih nauka i poslovnim mogućnostima. Ministar Konaković pohvalio je gostoprimstvo Marylenda i kontinuiranu suradnju, posebno ističući značajan doprinos Nacionalne garde Marylenda u promovisanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Također je potvrdio poziv predsjednika Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, guverneru Marylenda, Wesu Mooreu, da službeno posjeti Bosnu i Hercegovinu 2025. godine. Ambasador Alkalaj ponovio je posvećenost Ambasade podršci inicijativama proizašlim iz ove partnerske suradnje.

Daljnji razgovori naglasili su potrebu za unapređenjem saradnje u visokom obrazovanju, kulturi i sigurnosti. Istaknute su saradničke prilike poput Annapolis Film Festivala, Sarajevo Film Festivala i nadolazeće Konferencije bosanskohercegovačke američke dijaspore u Sarajevu u augustu 2025. godine, kao i važnost razvoja programa Sestrinskih gradova.

Edin Forto u posjeti američkoj državi Maryland: Otkriveni planovi za unapređenje saradnje

Edin Forto u posjeti američkoj državi Maryland: Otkriveni planovi za unapređenje saradnje

Ova posjeta označava nastavak predanosti MBHEC-a u promoviranju strateških inicijativa koje unapređuju kulturno razumijevanje, ekonomski rast, napredak obrazovanja, poboljšanje zdravstvene zaštite i sigurnosnu suradnju. MBHEC teži izgradnji otporne i obostrano korisne veze koja obogaćuje živote pojedinaca i zajednica u obje regije kroz stvaranje značajnih prilika i razmjena", saopćili su iz MBHEC.

Konaković će učestvovati na samitu NATO saveza u Washingtonu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovat će, u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, na Samitu NATO-a koji se održava u Washingtonu od 9. do 11. jula, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prvog dana Samita, u utorak 9. jula, ministar Konaković će, na poziv američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, učestvovati na događaju "Žene, mir i sigurnost", koji će biti organiziran u State Departmentu.

Kako se navodi u saopćenju, na poziv predsjednika SAD-a Josepha Bidena ministar Konaković će potom prisustvovati prijemu na kojem će svečanim programom biti obilježeno 75 godina postojanja NATO-a, čije je osnivanje pokrenuto u Washingtonu 4. aprila 1949. godine.

Drugog dana, u srijedu, predviđeno je učešće ministra Konakovića na večeri koju za ministre vanjskih poslova, učesnike Samita NATO, priređuje američki državni sekretar Blinken.

U četvrtak, 11. jula, ministar će biti učesnik sesije NATO Public Foruma pod nazivom 'Zapadni Balkan – NATO i EU u partnerstvu'. NATO Public Forum će i ove godine okupiti šefove država i vlada, ministre, međunarodne stručnjake za sigurnost, akademike, novinare i druge kreatore javnog mnijenja koji će učestvovati u nizu panel diskusija i debata na različite teme sa NATO agende.

Samit NATO u Washingtonu je redovni godišnji sastanak na vrhu Saveza na kojemu se očekuje usvajanje niz dokumenata i odluka. Kako je najavljeno, razgovarat će se o sigurnosnim izazovima u novom geopolitičkom okruženju. Samit će biti prilika i za sagledavanje ostvarenih rezultata u ključnom trenutku za europsku i euroatlantsku sigurnost i stabilnost, a kao glavne teme agende navedene su: odvraćanje i odbrana, nastavak podrške Ukrajini, izazovi iz svih strateških pravaca, jačanje globalnih partnerstava, posebno sa indo-pacifičkim partnerima i EU, saopćeno je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije