Edin Forto u posjeti američkoj državi Maryland: Otkriveni planovi za unapređenje saradnje

4
Radiosarajevo.ba
Edin Forto u posjeti američkoj državi Maryland: Otkriveni planovi za unapređenje saradnje
Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa / Edin Forto u posjeti američkoj državi Maryland

Bosna i Hercegovina i američka savezna država Maryland imaju potencijal za značajno unapređenje saradnje koja će, uz već tradicionalno uspješnu vojnu saradnju, biti proširena i na civilni sektor u okviru Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) koji egzistira već duže od dvije decenije, zaključeno je na sastanku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte i zamjenika državnog sekretara Marylanda Michaela W. Lorea.

Sastanak je u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu i Vijeća za razmjenu Marylanda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) održan u Annapolisu.

Forto je izrazio saučešće porodicama stradalih i građanima Marylanda povodom nedavnog tragičnog rušenja mosta Francis Scott Key u Baltimoru, u kojem je poginulo šest radnika koji su radili na njegovom održavanju.

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na  stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Zamjenik državnog sekretara Marylanda iskazao je interes za saradnju u oblasti prometa, novih tehnologija, obrazovanja, kulture, ali i uvezivanja privrednika na obostrani interes.

Tokom posjete Lore je delegaciji BiH prezentirao historiju Marylanda i Annapolisa koji je nakratko bio glavni grad Sjedinjenih Američkih Država nakon što je u njemu 1783. ratificiran Pariški sporazum čime je okončana Američka revolucija i gdje je prvi predsjednik SAD-a George Washington donio odluku da odstupi s dužnosti zapovjednika američke vojske. Stjecište tih historijskih događaja je zgrada u kojoj je i danas smješten Parlament Marylanda.

Nihad Uk o štrajku nastavnika: Nećemo pristati na ucjene Sindikata, plate im porasle za 46 posto

Nihad Uk o štrajku nastavnika: Nećemo pristati na ucjene Sindikata, plate im porasle za 46 posto

Po povratku u Washingtona, Forto je bio gost Instituta za razvojni utjecaj i Vijeća MBHEC-a, gdje se sastao sa svojim domaćinima Emirom Nurkić Kačapor i Adnanom Hadrovićem. Predstavnici Vijeća informirali su Fortu o dosadašnjim aktivnostima platforme za podršku međudržavnoj saradnji Marylanda i Bosne i Hercegovine, kao i perspektivama saradnje u budućnosti.

Forto je iskazao podršku radu Vijeća, naročito u aktivnostima koje uključuju i nove generacije državljana SAD-a porijeklom iz BiH, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije