Konaković: FDS će otvoriti Pandorinu kutiju!

9
F.V.
Konaković: FDS će otvoriti Pandorinu kutiju!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Nedavna najava gašenja Fabrike duhana Sarajevo (FDS) aktuelizirala cijelu problematiku ne samo njene privatizacije, već i dešavanja u ovoj grani privrede u Federaciji BiH.

Podsjetimo, Dom naroda Federacije BiH usvojio je početkom ovog mjeseca incijativu Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića za formiranjem komisije za istraživanje privatizacije i propadanja fabrika duhana u Mostaru i Sarajevu (FDS-a i FDM).

Konaković, inače lider Naroda i Pravde (NiP) izjavio je da Dom naroda formirao i komisiju koja je istraživala slučaj nabavke malina-respiratora te da se to i kroz sudski proces pokazalo vrlo korisnim. Na sličan način, po Konakoviću, parlamentarni nadzor se pokazao važnim i u slučaju istrage okolnosti smrti Dženana Memića.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Vjeruje da će i ovaj proces dati rezultate.

Podsjetimo, članovi Komisije za FDS i FDM su: Igor Stojanović, Zvonko Marić, Fahrudin Skopljak, Žarko Vujović, Zdenka Džamba, Damir Džeba, Alisa Hajdarević, Vibor Handžić, Damir Marjanović, Aner Žuljević i Elmedin Konaković.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Konaković kaže da je zasad održan jedan sastanak ove grupe, te da je zatražena relevantna dokumenacija koju još iščekuju.

„Kada su (odgovorni) vidjeli da postoji nadzor, sami se javljaju i nude neke informacije... Mislim da bi se moglo desiti da se tamo otvori Pandorina kutija koja će iznijeti sav prljavi veš, da se ispriča...“, rekao je Konaković za portal Radiosarajevo.ba.

Fabrika duhana Sarajevo ima stotine miliona vrijedne nekretnine. Prema u više navrata izraženom stavu Konakovića, mora se razmotriti kako je došlo propasti navedenih fabrika duhana, te pokušati spasiti ove privredne subjekte i kazniti krivce.

Jer je golim okom vidljivo da se tamo svašta dešavalo. Dakle, prodaja nekih vrijednosti od firme, čiji je većinski vlasnik kasnije malo manje bila država, a što je, ipak, javna svojima. Dakle, to je bilo potpuno nedomaćinsko gazdovanje i koruptivna afera. Imamo i neke procese na sudu koji su povezani sa FDS-om“, rekao je Konaković.

On vjeruje da će ovaj put biti drugačije, te da će javnost saznati relevatne činjenice. Nije isključio mogućnost da određene odgovorne osobe budu pozvane na jasvno saslušanje.

„Postoji respekt prema zakonodavnoj vlasti pa su malo otvreniji kad se traže informacije koje će kasnije biti pretočene u dokumente za tužilaštvo. Nije uopšte teško prognozirati. S tim da bi bilo zaista rano govoriti o detaljima prije nego dobijemo konkretne informacije, brojeve, ljude, potpise...U narednom periodu ovo će biti tema za koju ćemo se mi potruditi da bude u javnosti. Moraju ljudi znati šta se sa ove dvije fabrike desilo“, zaključio je Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije