Konaković: Schmidt će nametnuti rješenje Izbornog zakona

8
Fena
Konaković: Schmidt će nametnuti rješenje Izbornog zakona
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Nakon odrađenih konsultacija šefova stranaka opozicije i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i njegovog pravnog tima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako je uvjeren da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona.

"Mislim da sam prvi bio na sastanku u OHR-u. Nismo o tome htjeli puno govoriti jer su me zamolili da te konzultacije u OHR-u ne budu neka javna polemika, niti predizborna priča. Još jednom izražavam žal jer kukavičluk lidera u Neumu je rezultirao da će OHR vjerojatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su tamo bila na stolu. Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje", rekao je Konaković.

Kakvo će to rješenje biti, kaže, ostaje za vidjeti.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Schmidt: Potrebno je da bh. građani uzmu stvari u svoje ruke i odluče šta će to uraditi

Schmidt: Potrebno je da bh. građani uzmu stvari u svoje ruke i odluče šta će to uraditi

"Shvaćamo trenutne okolnosti i važnosti da se ta etnička strana zaštiti, da se niko u BiH ne osjeća ugroženim. Mi smo naglasili koliko je loša priča o cenzusu jer šalje poruku ljudima da u neke krajeve ne idu i ne žive tamo. SDA i HDZ navijaju za koncept u kojim bi brojka u klubovima naroda išla na osam, po kojem bi taj etnički koncept u kojem oni jesu dominantni njima išao na ruku jer SDA u predstavničkim domovima neće imati nikakvu šansu formirati vlast.

Pošto obje stranke imaju jednoetničke liste, pogotovo SDA će pokušati u Domu naroda u Klubu Bošnjaka napraviti neku ravnotežu, vidim da im to nije mrska priča iako javno drukčije govore. Nadamo se da će rješenja za deblokadu FBiH biti učinkovita, da niko ne može blokirati nijedan proces", ocijenio je Konaković.

Lider Naroda i pravde je danas, baš kao i šef HDZ-a BiH Dragan Čović koji je ranije komentirao istu temu, boravio u Novom Travniku na zajedničkoj konvenciji Ujedinjene opozicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije