Florian Bieber: Visoki predstavnik nema ovlaštenja da mijenja Izborni zakon

10
F.V.
Florian Bieber: Visoki predstavnik nema ovlaštenja da mijenja Izborni zakon
FOTO: Društvene mreže / Florian Bieber

Politolog iz Centra za studije jugoistočne Europe, Sveučilište u Grazu, Florian Bieber, upozorio je u povodu najavljenog nametanja odluke Christiana Schmidta o Izbornom zakonu i Ustavnom sudu FBiH da visoki predstavnik u BiH nema takve ovlasti!

„Ni dejtonska ni bonska ovlaštenja ne daju Visokom predstavniku ovlaštenje da mijenja Izborni zakon, posebno kada se radi o entitetima“, naveo je Bieber na Twitteru.

Dodao je da Vijeće za implementaciju mira u Bonu daje ovlasti visokom predstavniku da poduzme „druge mjere kako bi osigurao implementaciju Mirovnog sporazuma u cijeloj Bosni i Hercegovini i njenim entitetima, kao i nesmetano funkcioniranje zajedničkih institucija“.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?

Kvinta danas raspravlja o Schmidtovim mjerama: Ima li visoki predstavnik podršku?

Podsjetimo, State Department je danas najavio da će podržati „bilo koju odluku visokog predstavnika“.

„Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit”, naveli su.

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly saopćio je, također, danas Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podžavati visokog predstavnika i ključnu ulogu OHR-a.

„Politika Velike Britanije prema BiH je nepromijenjena: podrška napretku ka suverenoj , stabilnoj i inkluzivnoj demokratiji“, naveo je ambasador Reilly.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, ono što je pitanje oko kojeg se u ovom trenutku koplja lome jeste dio odluke koji govori o tome da će raspodjela mandata u Domu naroda Federacije BiH biti reprezentativnija u raspodjeli konstitutivnim narodima iz svakog kantona.

“Sadašnji propis je doveo do ponekad neuravnotežene zastupljenosti konstitutivnih naroda Federacije BiH u Domu naroda. Jedino kantoni gdje jedan konstitutivni narod čini preko 3% ukupne populacije tog konstitutivnog naroda u cijeloj Federaciji BiH će birati delegate tog konstitutivnog naroda u Dom naroda FBiH. Međutim, u Izbornom zakonu će biti uključen zaštitni mehanizam kako bi se osiguralo da svi kantoni budu zastupljeni u Domu naroda. Ovo pravilo podjednako štiti Bošnjake, Srbe i Hrvate koji žive u kantonima u kojima su brojčano manjina”, navedeno je Schmidtovoj u odluci kako ju je citirao N1 objavio 20. jula.

Kako sada stvari stoje, a zahvaljujući, prije svega, aktivnostima onih koji se istinski bore za Bosnu i Hercegovinu, a ne glasove - nije isključeno da bi se ovo “rješenje”, o kojem je bilo najviše govora, moglo ukloniti iz konačne odluke Visokog predstavnika! A da ostale predložene mjere, ipak, budu nametnute…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije