Konaković pojasnio: Zašto su dijalog i kompromis nužni sa onima koji negiraju naša stradanja?

19
Radiosarajevo.ba
Konaković pojasnio: Zašto su dijalog i kompromis nužni sa onima koji negiraju naša stradanja?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Naš narod je ponosan na svoju bogatu historiju. U isto vrijeme je osjetljiv i ranjiv na neke teške i bolne događaje iz prošlosti. Posebno su teška sjećanja na stradanje našeg naroda tokom agresije na BiH. Ta sjećanja bude emociju, tugu, bol zbog činjenice da nije bilo pravde i da nisu odgovarali svi oni koji su počinili strašne zločine, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković.

On je ocijenio kako je političarima lako instrumentalizirati nezadovoljstvo, strahove i sukobe za vlastite potrebe: "Lako je probuditi instinkte, sjećanja, emocije. Tim se plaštom ogrnu kad god zatreba. U kampanjama, raspravama, na političkim i raznim drugim skupovima."

"Uglavnom oni koji to najčešće rade ne nude kvalitetna rješenja jer rješenja su moguća samo ako postoji dijalog, dogovor i kompromis. Dijalog i kompromis, na našu žalost, nužni su upravo sa onima koji negiraju naša stradanja, na našu prošlost i historiju ne gledaju isto, lažima zatrpavaju notorne činjenice i dokaze.

Sead Turčalo komentirao poteze Milorada Dodika: Ide stopama svog prethodnika Karadžića

Sead Turčalo komentirao poteze Milorada Dodika: Ide stopama svog prethodnika Karadžića

To je realno baš teško, al’ u isto vrijeme ne postoji druga opcija u zemlji koju je Dejtonski sporazum natjerao na koncenzus. Vrijeme zamrznutog konflikta mnogo nas je koštalo.

Prva smo zemlja svijeta po odlasku ljudi. U vrhu svih svjetskih lista korupcije.

Zato iskreno mislim da je veliko dostignuće pet zakona važnih za EU put usvojenih u Parlamentu BiH. Približavanje EU, eventualno otvaranje pregovora koje je sve izglednije, novi projekti, grant sredstva, pristuo zajedničkom tržištu, više integracija prije članstva. To su procesi koji će popraviti uslove života, povećati plate, ostaviti mlade ljude u BiH, možda će neke koji su otišli vratiti", poručio je ministar Konaković.

Dodik uvredama odgovorio Crnadku: "Obolio od političkog sljepila...neka čučne, u velikoj je nuždi"

Dodik uvredama odgovorio Crnadku: "Obolio od političkog sljepila...neka čučne, u velikoj je nuždi"

Plašt naše historije može nas privremeno sakriti od odgovornosti, stava je on, dodajući: "Na kraju ćemo ipak položiti račune o tome šta smo konkretno uradili."

"Patriotizam bi nas trebao natjerati da radimo korisne stvari za državu, treba nam biti korektiv i motiv da radimo, nikako da se iza njega krijemo. Funkcionalnost institucija i pomaci naprijed naš su zadatak. Busanje u prsa patriotska bez konkretnih rješenja donosi glasove, mandate i velike plate samo političarima", napisao je Konaković na Facebooku te na kraju dodao:

"Bosna i Hercegovina ❤️"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije