Elmedin Konaković: 'Informacije kojima raspolažemo govore da će EU otvoriti pregovore sa BiH'

7
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković: 'Informacije kojima raspolažemo govore da će EU otvoriti pregovore sa BiH'
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković komentarisao je da će, prema informacijama koje posjeduju, biti donesena odluka o otvaranju pregovora EU sa BiH.

Konaković se oglasio na Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

"Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio pet zakona koji su veoma važni na putu ka EU. Zakone je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH. Usvajanjem zakona napravljen je najveći iskorak na putu prema EU. 

Važna informacija: Izmjene u saobraćaju - ove ulice će sutra biti zatvorene zbog Povorke ponosa

Važna informacija: Izmjene u saobraćaju - ove ulice će sutra biti zatvorene zbog Povorke ponosa

Očekujemo da se u izvještaju o BiH zabilježi veliki napredak naše zemlje i da čelnici EU shvate da je krajnje vrijeme za otvaranje pregovora. Informacije kojim raspolažemo govore da će takva odluka biti donesena. Za našu zemlju to će biti veliki pomak, za građane nove prilike, veće plate, nova radna mjesta.

Za mlade ljude šansa da budućnost grade u svojoj domovini. Sve to vrijedi svakog pritiska, laži i napada kroz koji smo prošli. Dokazali smo da se razgovorima i dijalogom procesi mogu pomjerati naprijed, a od samog početka smo znali šta hoćemo. Ako smo i glasove izgubili, nije važno.
Da smo izlazili sa sastanaka, napuštali sjednice, ispaljivali populističke izjave, ovih zakona ne bi bilo.

Bila bi to još jedna priča o propuštenim prilikama naše zemlje. Mi bi skupili jeftine političke poene, bio bi poneki ekstra glas, a naša domovina ostala zarobljena u raljama populizma i radikalizma.
Ove smo zakone čekali od 2019. godine formalno, a i prije uslova koje smo dobili iz EU u 14 prioriteta bili su obaveza. Prethodne vlasti imale su druge prioritete."

Dom naroda Parlamenta BiH danas je usvojio pet zakona koji su veoma važni na putu ka EU. Zakone je ranije usvojio...

Posted by Elmedin Konakovic on Wednesday, August 30, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije