Konaković o mjerama Vlade FBiH: Radnike ostavljaju da budu teret sebi i porodici

Radiosarajevo.ba
Konaković o mjerama Vlade FBiH: Radnike ostavljaju da budu teret sebi i porodici
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda, oglasio se na Facebooku komentirajući posljednja zbivanja u BiH, posebno najavljene mjere Vlade FBiH u cilju saniranja ekonomskih šteta izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

"Poslodavcima ne žele pomoći ili ne znaju kako to da urade. Mjere koje su najavili stimulišu poslodavce da radnike šalju na biro, u Federaciji BiH preko 21.000 otpuštenih.
U Sarajevu zadnja tri dana prosjek preko 300 ljudi dnevno, za nepunih mjesec dana 2.700. Preko milion KM nadoknada za ovih 2.700 na mjesečnom nivou", napisao je Konaković.

Dodaje da je vlast izlaz našla u izmjenama Zakona o radu po kojim poslodavac može radnika poslati na neplaćeno tako da ovaj ne može ni na biro.

"Neće biti teret ni državi, a ni poslodavcu. Biće samo sebi teret i porodici koju izdržava. Zakon inače predlaže čuveni ministar Drljača, isti onaj čiju je ostavku zajedno sa Fadilovom tražio klub SBB-a, sve dok Fahro nije dobio ministarsku poziciju", piše Konaković

Predsjednik NiP kaže da mjesec dana nakon što je proglašeno stanje nesreće nemamo nijedno slovo bilo kojeg akta kojeg je trebao donijeti Parlament FBiH.

"Plate zastupnicima uredno isplaćene, u punim iznosima. Rudarima smanjene plate, penzionerima nisu povećane penzije kako je bilo planirano, studente su izbacili iz domova kako bi gore smjestili državljane BiH koji se vraćaju iz inostranstva jer su možda imali kontakt sa zaraženim u zemljama iz kojih dolaze. One koji su sigurno imali direktan kontakt sa zaraženim, a nisu bili van BiH, smjestili su kućama u karantin", napisao je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije