Konaković: Nismo vam mi neko ko pod pritiskom donosi odluke

6
Radiosarajevo.ba
Konaković: Nismo vam mi neko ko pod pritiskom donosi odluke
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Nakon što je 25. Jazz Fest Sarajevo 2021 otkazan, a o svemu se oglasili organizator, ministar kulture Samir Avdić, ali i premijer KS Edin Forto, te Naša stranka, jutros je na temu komentirao i čelnik Naroda i pravde, skupštinski zastupnik u Kantonu Sarajevo Elmedin Konaković.

"Budžetski novac često se troši netransparentno. Uočene su mahinacije kod dodjele sredstava udruženjima i unazad nekoliko godina ta se oblast počela dodatno kontrolisati. Propisani su kriteriji za apliciranje, istina je da su strožiji, ali se red počeo uvoditi. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom se uključio u procese i često ih koordinira. Svi imaju ista pravila.

Jazz festival je vrhunska manifestacija, potrebna Sarajevu, ali ne može podršku dobiti mimo propisanih procedura. Novac u prvom krugu nisu dobili svojom, a ne administrativnom greškom drzavnih sluzbenika", poručio je.

Ministarstvo je, nastavio je Konaković, produžilo rok za apliciranje kako bi organizatori Jazz festa (i još neka udruženja) dostavili dodatnu dokumentaciju, "oni to nisu uradili":

"Na direktne telefonske pozive da dostave papire iz Ministarstva, su odgovorili napadima i cinizmom. Na kraju su Ministarstvo optužili za otkazivanje festivala, naglasili da je Narod i pravda na čelu ;inistarstva.

Važno je naglasiti da je Ministarstvo pripremilo odluku kojom se Jazz festivalu dodjeljuje duplo vise novca nego prošle godine. Ne može bez važeće dokumentacije, naravno.

I nismo vam mi neko ko pod pritiskom u javnosti i na drustvenim mrežama donosi odluke. Nikakva Twitter ofanziva neće promijeniti naš stav da se mora uvoditi red. U ovom slučaju puna podrška ministru Avdiću i Ministarstvu."

Kako je istaknuo, desetine aplikanata su dokumentaciju dostavile uredno, veliki i manji događaji, pojedinci i udruženja.

"Prema svima njima bilo bi nekorektno praviti iznimke pod pritiskom."

Pozvao je organizatore Jazz festivala da dostave dokumentaciju i ispoštuju procedure, a premijera Fortu da iz sredstava tekuće rezerve doznači dio sredstava za ovaj događaj.

"U Narodu i pravdi ne tražite odgovornost za svoje postupke, a mi za svoje građanima ove zemlje odgovaramo", zaključio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije