Konaković nakon susreta sa Blinkenom: Dobili smo čvrste garancije SAD-a za BiH

10
Radiosarajevo.ba
Konaković nakon susreta sa Blinkenom: Dobili smo čvrste garancije SAD-a za BiH
Foto: Privatni album / Elmedin Konaković i Anthony Blinken u Rijadu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a u Rijadu.

Konaković je razgovarao danas, tokom radnog ručka, sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Anthonyjem Blinkenom, kao i sa saudijskim ministrom vanjskih poslova, princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, inače domaćinom ovog skupa.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, ministar Konaković kaže kako je važno da je BiH prisutna na ovakvim susretima, te da pokazuje svoju opredijeljenost za borbu protiv svih oblika terorizma.

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

Sjećanje: Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza Tita

„U našem izlaganju, svi smo imali obraćanja od dvije do tri minute, pokazali smo ono što smo uradili u okviru Globalne koalicije. Iznijeli smo neke informacije koje pokazuje da se BiH s tim izazovom dosta dobro nosi“, kaže Konaković za Radiosarajevo.ba u telefonskom razgovoru iz Rijada.

SAD i Saudijska Arabija

Jako važno je, veli, bilo i to što je u pozivu za ovaj sastanak stajao dupli potpis ministarstava vanjskih poslova Saudijske Arabije, zemlje domaćina ovog događaja, i državnog sekretara SAD.

„Tako da je to bio razlog više da dođemo ovdje i da pokušamo u direktima razgovorima s njima dvojicom i drugim kolegama, razmijeniti ono što je BiH nedostajalo u proteklom periodu, a to su adekvatne, tačne, prave informacije o stanju u našoj zemlji. O procesima na Balkanu našim evropskim i evroatlanskim integracijama. Mogu reći imali sreće razgovarati s velikim i važnim donosiocima odluka“, dodaje.

Pored kurtoaznog uvodnog dijela, Konaković kaže da je imao priliku osobno sjediti na ručku „odmah do državnog sekretara Blinkena, odnosno princa Al Sauda“.

„Imali smo priliku u sat vremena razmijeniti puno informacija o globalnoj i svjetskoj političkoj sceni. Mi smo prenijeli ono što je za nas jako važno. To su procesi na Zapadnom Balkanu. Ali i dozu optimizma koju i mi osjetimo.  Agresijom na Ukrajinu - nažalost da je to povod - otvorilo se novo poglavlje za BiH. Prije svega kad je riječ o evropskim integracijama“, govori Konaković za naš portal.

Elmedin Konaković i Anthony Blinken u Rijadu
Foto: Privatni album : Elmedin Konaković i Anthony Blinken u Rijadu

Ohrabrujuće poruke

Kako nam je prenio šef bh. diplomatije, u razgovoru sa sekretarom Blinkenom dobili smo čvrste potvrde da su Sjedinjene Američke Države da najvažniji svjetski partner na globalnoj političkoj sceni.

Da je Amerika jako posvećena i dalje procesima na Zapadnom Balkanu i BiH. Uz mene tu su bili još ministrica vanjskih poslova Kosova, te ministri iz Sjeverne Makedonije i Hrvatske, tako da smo mi s našeg jezičkog područja prenijeli naše zajedničke stavove. Dakle, ugodan ručak i ohrabrujuće poruke američke administracije“, istakao je Konaković.

Borba protiv korupcije u vrhu prioriteta

Govoreći o konkretnim porukama za BiH, Konaković je pojasnio da se od BiH, prije svega, očekuje da ispuni onaj dio posla koji političari stalno u kampanjama obećavaju.

„Ali, se poslije toga uglavnom svađaju i ne implementiraju svoja obećanja. Lakše se sklanjati iza nekog konflikta nego kompromisom doći do rješenja. Primano od nas se očekuju neke stvari poput borbe protiv korupcije. Očekuje se da to pitanje bude u vrhu prioriteta! Potom reformske obaveze koje smo preuzeli dobivanje kandidatskog statusa za EU. Uopćeno, od nas se očekuje da radimo svoj posao i da se ne krijemo iza populističkih, nacionalističkih retorika, nego da prionemo, da ovaj trenutak iskoristimo da bi svi građani BiH imali koristi“, nastavlja Konaković.

Američka administracija, kaže, svesrdno, vrlo posvećeno, ozbiljno i temeljito radi svoj dio  posla.

„Naravno zahvaljujući Američkoj ambasadi u Sarajevu koja radi temeljito svoj posao i kojom je američka administracija vrlo zadovoljna“, smatra Konaković.

Na koncu, se složio s ocjenama da se BiH u relativnom kratkom vremenu uspjela vratiti na međunarodnu scenu.

Dodaje i da su čelnici Državnog parlamenta Kemal Ademović i Denis Zvizdić pokazali ozbiljniji pristup o povratku na diplomatsku scenu, a o čemu je danas govorilo i saopćenje stranke Narod i Pravda (NiP).

Moram dodati tu i drugačije Predsjedništvo BiH, koje izgleda mnogo ozbiljnije. Sam njihov odlazak u SAD je bilo važna poruka. Iako još ima dosta nesuglasica, mislim da u ovom kapacitetu rade posao bolje njego ranije. Što se tiče NiP-a, mislim da je ozbiljno shvatio svoju ulogu, povjerene nam pozicije. Neskromno je reći da smo u kratkom vremenskom periodu uspjeli vratiti BiH na međunarodnu scenu, da možemo da prisustvujemo mjestima odlučivanja, prenosimo naše ideje, inicijative koje su naišle na plodno tlo, dovoditi ljude... Svjedoci ste koliko smo važnih ljudi doveli. Svjedoci ste koliko smo reafirmirali diplomatski položaj BiH…“, zaključio je, uz ostalo, Elmedin Konaković u razgovoru iz Rijada za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije