Konaković nakon sastanka 'Trojke': 'Moramo se vratiti u okvire Ustava i zakona BiH'

6
Radiosarajevo.ba
Konaković nakon sastanka 'Trojke': 'Moramo se vratiti u okvire Ustava i zakona BiH'
Fena / Elmedin Konaković

Nakon što je danas, 17. jula u prostorijama SDP-a održan sastanak partnera iz koalicije Trojka (SDP, NS, NiP), javnosti se obratio Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik stranke Narod i pravda.

Konaković je na početku obraćanja izjavio kako sa partnerima u vlasti imaju neko svoje viđenje koje je potpuno čisto i jasno.

"Moramo se vratiti u okvire Ustava, zakona BiH, moramo se vratiti na naš evropski put. Iz tog zajedničkog sporazuma trebamo impelemnitari cijeli, a ne samo parcijalne dijelove. Tokom dana očekujemo i pismeno prijedloge od kolega", izjavio je Konaković.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Dodao je kako se komunikacija sa kolegama nastavlja i sutra tokom dana, te da ima zakan dnevni red sjednice koja će se održali 25. jula, te se nastavljaju pripreme za ekipu koja putuje u Brisel 19. jula.

"Možda još sutra tokom dana pokušamo usvojiti neki dokument, ako danas za to bude saglasnosti", dodao je Elmedin Konaković.

Govoreći o Vijeću ministara kao šef diplomatije BiH izjavio je da bi uskoro trebala biti održana sjednica na kojoj bi razgovarali o onome što trebaju usvojiti, a što im je kao zadala Evropska unija.
 
"Čekamo da vidimo postoji li raspoloženje da se sutra održi još neka telefonska ili vanredna sjednica na kojoj bi neke od ovih zakona (sudove, koordinatora za IPA-u) usvojili. To je cijeli obimni proces, teško da može u jednom danu, ali možemo parcijalno izvršavati te naše obaveze iz 14 prioriteta", kazao je.

Ministar Konaković je atmosferu na državnom nivou nazvao - napetom.

"Još uvijek je stanje napeto, još nema povjerenja koje je bilo ranije. Nije jednostavno u trenucima eklatantnog udara na ustavni poredak u BiH, pokušavati naći neka kompromisna rješenja. Mi to radimo zbog kratkih rokova u kojima se iz EU od nas očekuje efikasnost i da isporučimo dio obaveza kako bi ljudi koji zagovaraju da BiH bude rame uz rame s Ukrajinom i drugim zemljama u tom pristupnom procesu, kako bi imali pokazati da smo nešto uradili i da se nešto dešava. Nekada se iznenadimo pozitivnim, a nekada negativnim reakcijama naših partnera", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije