Konačna presuda: Kemal Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora!

11
Radiosarajevo.ba
Konačna presuda: Kemal Čaušević osuđen na pet i po godina zatvora!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kemal Čaušević

Sud Bosne i Hercegovine je danas, 26. maja, izrekao drugostepenu presudu u slučaju Kemal Čaušević, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kojom je on osuđen na pet i po godina zatvora.

Presuda se odnosi na optužbu za primanje dara i drugih oblika koristi.

Čaušević je oslobođen optužbi za pranje novca.

U BKC-u održano Večer za Sidrana

U BKC-u održano Večer za Sidrana

Prema optužnici koju je protiv Kemala Čauševića podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, osuđeni je, kao direktor UIO, tražio mito da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti, a optuženi biznismen Karić Sedinet, koji je priznao krivicu, službenoj je osobi u institucijama Bosne i Hercegovine, Kemalu Čauševiću, dakle, predavao novčane iznose optuženom Čauševiću za uvoz tekstila po broju uvezenih kamiona u periodu od 2007. godine do februra 2011. godine.

Tokom tog perioda Karić je Čauševiću predao ukupno 425.000,00 KM u zamjenu za favoriziranje njegove firme kao uvoznika tekstila. Tokom suđenja Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je dokazalo, da je optuženi Čaušević Kemal novcem za koji je znao da potiče iz krivičnih djela upotrijebio za kupovinju brojnih nekretnina vrijednih 1.261.760.43 KM.

Podsjetimo, Kemal Čaušević, prvostepenom presudom osuđen je na devet godina zatvora, a Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu, kojom mu je izreklo kaznu od pet i po godina.

Tom prilikom, iz Suda Bosne i Hercegovine saopšteno je da su žalba Čauševića i njegovih branilaca, te žalbe branilaca optuženog Anesa Sadikovića, izjavljene u odnosu na dio osuđujuće prvostepene presude od 27. maja 2021. godine, odbijene kao neosnovane, a žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine djelimično uvažena u odnosu na optuženog Kemala Čauševića.

Sud Bosne i Hercegovine ga je prvostepeno osudio i zbog toga što je posao vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, dodijelio firmi "Glas Srpski – Grafika" A.D. Banja Luka čime im je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000,00 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije