Dežurne službe na terenu: Pogledajte kakvu je štetu snijeg napravio u Sarajevu

2
Radiosarajevo.ba
Dežurne službe na terenu: Pogledajte kakvu je štetu snijeg napravio u Sarajevu
Foto: KJKP Park / Ekipe na terenu

Prvi snijeg ove zime, koji je jučer i sinoć padao u Sarajevu nije bio problem ekipama Parka da i dane vikenda, čak i noćne sate provedu na terenu, poručuju iz ovoga preduzeća. 

Kako dodaju, iako su cijele protekle sedmice radili hortikulturne radove na zelenim površinama, od ovog vikenda sa sniježnim padavinama su zimska služba i trenutno na brojnim lokacijama u gradu izvršavaju niz intervencijaŠtite i od snijega rasterećuju mlade sadnice stabala, čiste snijeg sa parkovskih staza, platoa i stepeništa.

Imali su i nekoliko intervencija na starim stablima. Parkova ekipa iz Novog Sarajeva imala je intervenciju na uklanjanju jednog starog i velikog stabla u ulici Azize Šaćirbegović, u naselju Hrasno, koje je palo u noćnim satima. Riječ je o stablu bagrema koje se obrušilo zbog težine snijega. Ekipe su imale intervenciju i na jednom stablu oraha, a u Vilsonovom šetalištu polomljena je veća grana lipe u drvoredu. Brzom intervencijom jedinice na terenu obrušeno stablo uklonjeno je sa pješačke staze pomoću mehanizacije, a potom je i izvršena sječa i uklanjanje dijelova drvne mase i sa travnjaka. Za staro stablo bagrema u Hrasnom ranije nije bilo izdato rješenje nadležne općinske komisije za njegovu sječi, niti dekaptažu. Zimska služba u ovoj općini trenutno čisti snijeg sa parkovskih staza i platoa na području naselja Grbavica, u ulici Zmaja od Bosne, u Hrasnom, a nastavit će i na drugim lokacijama.

U drugih šest općina u kojima preduzeće Park održava zelene površine, a tokom zime su zimsku službu nije bilo polomljenih stabala niti dijelova istih, osim na Ilidži, u banjskim parkovima. U pitanju je stablo mladog prunusa. Svi radnici su od noćnih sati na terenu, otresaju snijeg sa krošnji mladih sadnica, a pomoću mehanizacije i alata čiste snijeg sa staza i stepeništa.

Ekipa s Ilidže trenutno je na Stupu, u banjskim parkovima i centralnom dijelu ove općine.

U Centru ekipe su u naseljima Višnjika, Breke, Ciglane i Koševsko brdo gdje čiste snijeg sa stepeništa. Isti posao rade i na stazama u ulicama Maršala Tita, Reisa Džemaludina Čauševića, Mis Irbina.

U Novom Gradu također su sva stepeništa prohodna u naselju Alipašino polje (B i C faza), u Saraj polju, u Bulevaru Meše Selimovića, a aktivnosti se nastavljaju i dalje.

U Vogošći ekipe Parka su u ulicama Jošanička, Igmanska, zatim u Tome Mendeša i Partizanski odred Zvijezda i u toku je čišćenje snijega sa staza i stepeništa, a snijeg se uklanja i sa staza u Parku penzionera i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Sve staze nakon čišćenja tretirane su posipnim materijalom protiv poledice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije