Komšić: Zovite ga kako hoćete, NATO ga prihvata bez obzira na ime!

F. V.
Komšić: Zovite ga kako hoćete, NATO ga prihvata bez obzira na ime!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Dokument ide u Brisel, Zoran Tegeltija je imenovan, izjavio je za Radiosarajevo.ba Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon što je danas iznenada postignut dogovor o formiranju vlasti.

Podsjetimo, imenovanje Tegeltije danas su podržali članovi Predsjedništva BiH.

Postignut dogovor: Zoran Tegeltija predložen za mandatara Vijeća ministara

Tegeltija je već ranije bio spominjan kao kandidat za mandatara Vijeća ministara po prijedlogu SNSD-a, ali je na prošloj sjednici Predsjedništva njegovo imenovanje zaustavljeno na inzistiranje Milorada Dodika.

Komšić je potvrdio da je, u osnovi, uz dogovor u vezi s imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara BiH dogovoren nastavak NATO puta naše zemlje.  

Na opaske da je na toj sjednici Predsjedništvo BiH odlučilo da podrži SNSD-ovog kandidata, ali je donijelo odluku o slanju Plana reformi Bosne i Hercegovine u sjedište NATO saveza u Bruxelles, što je svojevrsna alternativa za Godišnji nacionalni plan (ANP), pitali smo Komšića za komentar:

Inače, Plan reformi uključuje sve ono što će Bosna i Hercegovina činiti na svom NATO putu u budućnosti.

"Zovite ga kako god hoćete, NATO ga prohvata bez obzira na ime", kazao je Komšića za Radiosarajevo.ba.

Predsjedništvo BiH odobrilo je danas imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, javio je ranije NAP.

Desilo se to na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH. Svemu je prethodio sastanak članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima zemalja Kvinte Sjedinjenih Američkih Država, Republike Italije, Republike Francuske, Velike Britanije i Sjeverne Irske, Savezne Republike Njemačke i šefa Delegacije EU u BiH.

Inače, prošle sedmice SNSD je dostavio imena članova za formiranje komisija čime je odblokiran rad Parlamenta BiH nakon skoro godinu dana od konstituisanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije