Reakcija / Željko Komšić: Zahtjevi HDZ-a nemaju nikakvo pravno uporište

28. 11. 2021. u 19:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kao potpuno nekorektnu pristrasnost pojedinih međunarodnih zvaničnika angažovanih po pitanju ograničenih izmjena Ustava i izbornog zakona.

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Vidljivo je angažovani međunarodni zvaničnici u znatnoj mjeri odstupaju od javnih politika zemalja koje predstavljaju.

Prvo, potpuno je degradiran smisao dva pisma američkog državnog sekretara Antony Blinkena u kojima se izričito naglašava da je potrebno provesti ograničene izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

Umjesto dosljednog poštivanja te preporuke, jasno je da su međunarodni zvaničnici koji su angažovani po ovom pitanju, u prvi plan stavili izmjene Izbornog zakona, i zanemarili izmjene Ustava BiH, a presudama Evropskog suda za ljudska prava naložena je u prvom redu izmjena Ustava BiH.

Drugo, kada međunarodni zvaničnici govore o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH, u drugi plan guraju provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava (naročito se izbjegava pominjanje presude u slučaju Zornić) a ističu potrebu provođenja presuda Ustavnog suda BiH.

Kontekst toga naglašavanja provođenja presuda Ustavnog suda BiH, potpuno je pogrešan, jer je presuda po apelaciji Bože Ljubića provedena, dok s druge strane, jedino nije provedena presuda po mojoj apelaciji a koja se odnosila na ustavnost izbora predsjednika i potpredsjednika entiteta FBiH i RS.

Prema tome, činjenično stanje govori da zahtjevi HDZ-a nemaju nikakvo pravno uporište ni u presudama međunarodnih niti presudama domaćih sudova.

Kada se ima u vidu ta činjenica potpuno je nejasno na osnovu čega angažovani međunarodni zvaničnici i dalje gaje pristrasnost prema zahtjevima HDZ-a koji su u suprotnosti i sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i sa presudama Ustavnog suda BiH.

Osim toga, kod angažovanih međunarodnih zvaničnika, posebno je vidljivo blagonaklono gledanje na prijedloge HDZ-a koji produbljuju etničke podjele u izbornom sistemu BiH, što je opet u potpunoj suprotnosti sa javnim politikama EU i SAD-a, dok s druge strane ne postoji potreban stepen razumijevanja prema mnogo konstruktivnijim prijedlozima probosanskih stranka, koji su na tragu javnih politika EU i SAD-a, ali i na tragu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Primjetno je i to da ukoliko više probosanska strana pokazuje konstruktivnost i spremnost na dijalog, utoliko je pritisak angažovanih međunarodnih zvaničnika upravo veći na probosansku i građansku stranu.

Stranu kojoj se, vrijeđajući joj elementarnu inteligenciju, nudi da pod krinkom kozmetičkih promjena, pristane na etničku podjelu države Bosne i Hercegovine kroz produbljivanje etničkih podjela u izbornom sistemu BiH. Ne može se pod pritiskom uvoditi nešto za što je 150 hiljada glasača ZA, a milion glasača PROTIV; takvo rješenje bilo bi neodrživo i izvor novih problema.

Uporedo s tim, HDZ uživa jednu potpuno relaksiranu poziciju, iako su rješenja koja zagovara sumrak demokratije i civilizacije", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (20)