Željko Komšić za Radiosarajevo.ba: DF i SDP idu zajedno na izbore

Amil Dučić
Željko Komšić za Radiosarajevo.ba: DF i SDP idu zajedno na izbore
Da, može se očekivati nastup Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte na izborima 2018., kazao je u intervjuu za Radiosarajevo.ba Željko Komšić lider DF-a.

On je ovo izjavio uoči sutrašnjeg zajedničkog zasjedanja glavnih odbora SDP-a i DF-a.

"Svrha svega ovoga što radimo jeste zajednički nastup na izborima 2018. Koji će to oblik imati, u tehničkom smislu, manje je važno. Oblik nastupa treba biti prilagođen tome da ovo i ovakvo savezništvo osigura što veće povjerenje birača i što veći broj glasova građanki i građana BiH", kaže Komšić, koji je i zastupnik DF-a u Državnom parlamentu.

Ističe da su u DF-u pristalice ideje kako sve ovo što rade nije vezano samo za zajednički nastup na izborima, nego to podrazumijeva i savezništvo nakon izbora. Kaže da potenciraju dugoročnu saradnju i savezništvo.

Radiosarajevo.ba: Kako radi aktuelna vlast? Koja je Vaša ocjena?

Komšić: Uz rizik da me se optuži kako govorim kao neko ko dolazi iz opozicionih redova, ja ću ipak iznijeti svoj stav – vlast radi loše, jako loše. Čak se postavlja pitanje ima li uopće te vlasti. Kada pogledate odnose u vladajućoj koaliciji, čovjek se pita ko je tu vlast a ko nije. Ako imate sukobe i sučeljavanja opozicije i pozicije, to je logično, normalno, obilježje je demokratije. Ali kada imate ovakve sukobe unutar vlasti, čak i izjave lidera stranaka koji tvrde da te koalicije, parlamentarne većine, nema, šta bi čovjek trebao još da kaže i zaključi, osim da je to loše, jako loše. Onda se pitate, kada vidite koliko se svađaju, kako to da i dalje sjede na istim pozicijama, kako to da se ne razilaze, da niti jedna stranka ne izlazi iz tako mučne političke i medijske situacije, šta ih to i dalje, na neprirodan način, drži zajedno?

Odgovor je jednostavan – oni se nisu ni okupili oko nekog političkog cilja, rada, napretka… Osnov njihovog okupljanja je gola borba za resurse i novac koje ova zemlja još ima. Naravno, nekima su bitne i same pozicije, ali u suštini riječ je o ovladavanju resursima i novcem. Nema tu niti politike niti ideologije, samo materijalni interes.

Radiosarajevo.ba: Pod kojim uvjetima će opozicija, evo, ako ništa DF, podržati set zakona o akcizama, budući da je sve tako postavljeno da bez toga nema gradnje autoputa i još niz stvari? 

Komšić: Ovako postavljen zakon neće nikada dobiti podršku DF-a. I nije tačno da se ovim zakonom osiguravaju sredstva za gradnju autoputa. Jer da je tako, to bi i pisalo u prijedlogu tog zakona. A niti u jednom članu tog zakona nećete naći da se tako prikupljena sredstva mogu koristiti samo izgradnju komunikacijske infrastrukture. I u tome je suština. Namjena ovog zakona jeste da se, onome što zovemo vladajućim strankama, osigura garancija za dalje zaduživanje kod stranih kreditora i popunjavanje budžetskih rupa. To čak više niko od njih i ne taji.

Da je drukčije i da su namjere ove vlasti poštene, oni bi pristali da u tom zakonu stoji odredba kako se sredstva prikupljena na osnovu ovog zakona mogu koristiti samo i isključivo za izgradnju komunikacijske infrastrukture, uključujući naravno i  izgradnju autoputeva. Ali, na taj naš prijedlog, neće da pristanu ni domaće vlasti, niti stranci koji lobiraju za usvajanje ovog zakona.

Radiosarajevo.ba: Trebaju li građani biti zabrinuti uzmu li se u obzir sva ova dešavanja, istupi niza zvaničnika, a koji su vezani za funkcioniranje OSA-e, pa i SIPA-e i Tužilaštva BiH?

Komšić: Trebaju, i to zato što je to pouzdan znak da ovdje nema ni prava ni pravde.

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na pitanje Izbornog zakona BiH? Dosta je uvjetovanja, a spominju se čak i neki rubikoni.

Komšić: Kratko rečeno, a moglo bi se dugo o ovome pisati i govoriti, zahtjevi HDZ-a i Čovića za izmjenama Izbornog zakona kako su to oni predložili, predstavljaju stvaranje legalne i institucionalne osnove za konačnu podjelu zemlje. Naravno da im to ne smijemo dozvoliti. A za izjave Bože Ljubića u kojima on pominje “prelazak Rubikona”, ja bih rekao da bi to trebalo biti predmetom razmatranja od  njegovih kolega doktora. Ali ne ortopeda!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije