Komšić: Španija domaćin Samita NATO-a, dobili smo podršku Madrida

14
Radiosarajevo.ba
Komšić: Španija domaćin Samita NATO-a, dobili smo podršku Madrida
Foto: Facebook/Željko Komšić / Željko Komšić u posjeti Španiji

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se jučer sa premijerom Španije Pedrom Sanchezom, te razgovarao sa španskim kraljem Filipom VI.

Kako je saopćeno, premijer Španije najavio je posjetu Bosni i Hercegovini, a španski kralj istakao je da Bosna i Hercegovina ima podršku Španije u očuvanju suvereniteta.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba nakon posjete Španiji, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da je BiH u Španiji dobila podršku za NATO put.

Emotivna priča: Djevojčica (7) prodajom limunade prikupila novac za nadgrobni spomenik svojoj majci

Emotivna priča: Djevojčica (7) prodajom limunade prikupila novac za nadgrobni spomenik svojoj majci

"Tražili smo i dobili podršku za NATO put BiH jer je Španija domaćin samita NATO u junu ove godine, što je bitno u kontekst regionalne i evropske sigurnosti protivkontra ruskog utjecaja", rekao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da Španija preuzima predsjedavanje EU u julu 2023., što će biti izazovan period nakon formiranja novog Vijeća ministara BIH koje će morati agilnije raditi jer je trenutno pod blokadom.

Kako su razgovarali Komšić i kralj Filip VI?

Kraljevska palača u srijedu objavila kako je španski kralj Felipe bio pozitivan na COVID-19 ranije nakon što je pokazao blage simptome tokom noći, te da će ostat u izolaciji sedam dana.

To je u javnosti stvorilo pitanja o okolnostima razgovora predsjedavaućeg Komšića i španskog kralja. Shodno okolnostima, kako nam je pojašnjeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Komšić je sa španskim kraljem razgovarao "na mogući način".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije