Komšić: SNSD i HDZ su se obavezali na odbacivanje konstitutivnosti, čemu kukanje?

6
Radiosarajevo.ba
Komšić: SNSD i HDZ su se obavezali na odbacivanje konstitutivnosti, čemu kukanje?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić na  Bledskom forumu u Sloveniji je objasnio kako je SSSR uveo pojam konstitutivnosti.

“Konstitutivnost u ustavnim sistemima je takvo rješenje koje potiče iz Sovjetskog Saveza. To je bio pokušaj te zemlje da riješi u to vrijeme etnička pitanja. Vi možete biti multietničko, multikulturalno, multikonfesionalno društvo bez te konstitutivnosti, bezbroj je takvih primjera”, rekao je Komšić.

Nakon nekoliko reakcija na ovu izjavu, oglasio se i Komšić, a njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

"Osim neutemeljenih optužbi i pokušaja uvreda, nismo mogli čuti nijedan kontrargument koji bi se ticao nedopustivosti odbacivanja koncepta konstitutivnosti naroda.

Međutim, gospoda iz SNSD-a i HDZ-a znaju da nismo mi izmislili potrebu odustajanja od koncepta konstitutivnosti, nego to piše u presudama Evropskog suda za ljudska prava. Prema tome, oni su u sukobu sa sudom u Strazburu, a ne sa mnom ili sa onima koji dijele moje mišljenje.

Uostalom, i ne manje bitno, i SNSD i HDZ su se obavezali na odbacivanje konstitutivnosti, prihvatanjem 14 prioriteta iz Mišljenja EK, gdje jasno stoji da se moraju implementirati presude u kojima se nalaže odbacivanje konstitutivnosti. Zato i tvrdim da je to međunarodna obaveza.

Dakle, gospodo iz SNSD-a i HDZ-a, sami ste to potpisali. Čemu sad kukanje", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije