Komšić se žestoko obrušio na rukovodstvo SDP-a: Ovo nije nova stranka

Radiosarajevo.ba
Komšić se žestoko obrušio na rukovodstvo SDP-a: Ovo nije nova stranka
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ivo Komšić

Predsjedavajući Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta - Ivo Komšić oglasio se saopćenjem za javnost, zbog, kako kaže niza neistinitih izjava koje su u proteklih nekoliko dana iznijeli funkcioneri SDP-a o uspostavi ovog pokreta.

"Zbog niza neistinitih izjava koje su u proteklih dana iznijeli funkcioneri SDP-a, a koje se tiču najave uspostave Pokreta socijalne pravde i demokratije, dužni smo ponovno iznijeti činjenice i obavjestiti javnost i rukovodstvo SDP-a da Pokret koji će se uspostavti nije uspostava nove političke organizacije", stoji u saopćenju.

"Na Inicijativnom odboru održanom 9. maja donijeta je odluka da se održi Skupština na kojoj će se uspostaviti Pokret socijalne pravde i demokratije, kao društveno politički Pokret, koji ima za cilj ponuditi platformu objedinjavanja političkih stranaka, organizacija civilnog društva i pojedinaca socijaldemokratske provenijencije. Potpuna je laž i neistina da je Pokret nova politička stranka, i ostaje nejasno zašto funkcioneri SDP-a uporno iznose neistine, i još tragičnije da te neistine koriste kako bi se obračunali sa neistomišljenicima unutar SDP-a. Laži koje se plasiraju uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a su obmana javnosti i članstva SDP-a, sa ciljem političkog 'odstrela' pojedinaca koji su se suprotstavili aktuelnom rukovodstvu koje nije sprovelo rezolucije posljednjeg Kongresa SDP-a i zaključke Glavnog odbora SDP-a, a koji se tiču objedinjavanja ljevice u BiH", piše u saopćenju.

"Prijetnje isključenjima uglednim članovima SDP-a koji su učestvovali u inicijativnom odboru za uspostavu Pokreta demaskira pogrešnu i pogubnu politiku aktuelnog rukovodtva SDP-a, i umjesto da se sprovode odluke Kongresa i Glavnog odbora, rukovodstvo SDP-a zakulisnim radnjama i očiglednim lažima inicijativu za objedinjavanje ljevice koristi za obračun sa svojim drugovima i drugaricama. Naš cilj i zadaća je pokušaj objedinjavanje svih snaga socijaldemokratske provenijencije u Bosni i Hercegovini, a ne isključivanje, tjeranje i daljnja fragmentacija socijaldemokratskih snaga u BiH", navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije