Intervju / Fahrudin Radončić objasnio zašto je SBB ušao u vlast

17. 05. 2019. u 19:28:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 110

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a za pojasnio je razloge zašto je njegova stranka odlučila ući u vlast na federalnom i državnom nivou.

On je istakao da SBB u vlast ulazi kao jedna vrsta amortizera, te da neće dozvoliti da se dogode minule tri godine i da se neće trošiti vrijeme za napredak ka EU integracijama, izgradnji, zapošljavanju i sprečavanju odlaska mladih iz BiH, prenosi N1.

Pročitajte izjavu koju su danas potpisali Izetbegović, Komšić i Radončić

"To je programski cilj koji može biti dobra ideja vodilja za mnoge segmente društva. To je priča koju ova vlast treba da provede. Mi smo, kada je DF napustila vladajuću koaliciju 2015. godine, SBB je ušao kao vatrogasac u vlast. To je tako. Prošle četiri godine su pojeli skakavci. Mi smo postali zemlja problem, nakon Kosova se o BiH govori kao problematičnoj državi. Nismo se odmakli od svađa. U životu je teško nadoknaditi vrijeme", poručio je Radončić.

Prema njegovom mišljenju alternative nema.

"SBB ulazi kao jedna vrsta amortizera, odnosi između HDZ i SDA nisu dobri, između SNSD-a i bošnjačkih stranaka nisu dobri. Kada se dvojica tuku najviše batina dobija onaj koji razdvaja, mi smo se tukli sa svima. Nema pardona u kampanjama", kazao je Radončić.

On smatra da ako bi se završiča priča oko MAP-a, mogao bi se imenovati mandatar i formirati Vijeće ministara. S druge strane, formiranje vlasti na nivou FBiH će ići dosta teže.

"Zašto sam ušao u cijelu priču. Želim da vjerujem da se neće ponoviti minule tri godine, da ljudi u vlasti neće trošiti vrijeme da eliminiraju protivnike, nego da će biti prioritetnije stvari, autoceste, zapošljavanja, olakšice privredi. Ako ne bude išlo - reći ćemo momci, stvari se ponavljaju. Nije ovo ultimatum, nego je to jedan razgovor. SBB neće biti ničija nova žrtva zbog nedostatka rezultata", kazao je predsjednik SBB-a.

Kazao je i da je jedan od razloga ulaska u vlast odgovor na sve vrste provokacija i disolucija.

Radončić je rekao da mu je žao što se Bh. blok raspao jer je to bila potentna ekonomska priča. S druge strane, ulazak u vlast vidi i kao moralnu pobjedu.

"Žao mi je da je priča o Bh. bloku propala. To je bila potentna priča. Oni znaju što je došlo do raspada. Mi nismo ni pomagali ni odmagali. Kada je SDP ispao iz priče o vlasti, ispostavilo se da SDA i DF nemaju kapaciteta - tu se otvorio prostor", naveo je Radončić.

On je rekao i to da u Vijeću ministara neće biti predsjednika stranaka, kako stvari stoje. Ministarstvo sigurnosti je ponuđeno SBB-u.

"Odlučit ću u posljednji momenat da li ću ući tamo. Odlučit ćemo kada to vrijeme dođe. Ministarstvo sigurnosti pripada SBB-u po dogovoru", rekao je Radončić.

On je dodao da je koalicija dogovorena na državnom i federalnom nivou, te da nije bilo pominjanja Vlade Kantona Sarajevo, gdje je SBB dio jedne druge koalicije. Radončić je kazao da Vlada KS mora biti pokazatelj kako se gradi prijestolnica, te da želi da vidi projekte, izgradnju infrastrukture i rezultate.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA