Komšić se susreo s kanadskim premijerom, zahvalio mu na podršci

Radiosarajevo.ba
Komšić se susreo s kanadskim premijerom, zahvalio mu na podršci
Foto: Predsjedništvo BiH / Susret Komšića i Trudoa u Otavi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se u Ottawi s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Saopćenje iz kabineta Komšića o susretu prenosimo u cijelosti.

"Sagovornici su  ocijenili ovaj susret veoma značajnim s obzirom na to da je ovo prvi put da se zvaničnici dviju zemalja sastaju na najvišem nivou. Razgovarano je o bilateralnim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, s naglaskom na unapređenju te saradnje u oblastima energetike, ekonomije i obrazovanja. Poseban akcenat stavljen je na potencijalni projekt plinofikacije, kao i snabdijevanja tečnim plinom u BiH. Sagovornici su se saglasili da bi Sporazum o penziono-socijalnom osiguranju trebalo privesti kraju, jer je od velikog značaja za bh. dijasporu.

Predsjedavajući Komšić zahvalio je na dosadašnjoj podršci koju je Kanada pružala Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i na podršci integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, na njenom putu ka članstvu u euroatlantske integracije. Predsjedavajući Komšić također je zahvalio premijeru Trudeauu na humanom prihvatu bh. građana u Kanadu, kojih, prema procjenama, ima oko stotinu hiljada.

Susret Komšića i Trudoa u Otavi - undefined

Foto: Predsjedništvo BiH: Susret Komšića i Trudeaua u Otavi

Razgovarano je o strategiji koja bi unaprijedila privredne i turističke potencijale Bosne i Hercegovine, u čijoj bi realizaciji aktivnu ulogu imala bh. dijaspora koja živi u Kanadi. Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja počasnog konzulata u BiH, što bi znatno olakšalo i unaprijedilo dosadašnju bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Kanade.

Tema razgovora bila je i potreba potpisivanja sporazuma o unapređenju i zaštiti stranih investicija kao prvog koraka ka značajnijim ulaganjima Vlade Kanade u Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajući Komšić potvrdio je zvaničnu podršku Bosne i Hercegovine Kanadi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, zbog čega je premijer Trudeau zahvalio predsjedavajućem Komšiću i Bosni i Hercegovini i iskazao važnost ove značajne podrške", saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije