Komšić: "Dodik je sam sebe ponizio. Lako je glumiti mangupa, ali posljedice..."

8
I.S.
Komšić: "Dodik je sam sebe ponizio. Lako je glumiti mangupa, ali posljedice..."
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić (arhiv)

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu, a Željko Komšić kao predsjedavajući je dao izjave novinarima ispred zgrade ove institucije.

"Milorad Dodik je bio protiv svih tačaka, što nije ništa novo. Povukao je na cijeli set tačaka vitalni nacionalni interes. To je njegovo pravo. Dodik je tražio da se skinu pojedine tačke koje se tiču finansijskih sredstava – koje se tiču FBiH i RS, kako to ne bi propadalo jer bi potegnuo vitalni nacioanlni interes i na druge tačke. Na to smo pristali jer nam nije cilj da taj novac propadne. Rasprava o ugovoru sa IZ je izazvala najviše rasprave. Po tumačenju Džaferovića i mene, ugovor nije identičan kao slični jer sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu i tako je to kao međunarodni ugovor, kao i za Pravoslavne crkve. Sjedište IZ je u Sarajevu. Naše mišljenje je da Predsjedništvo treba i ovo prekinuti“, naveo je Komšić.

Zatim je dodao:

Šta se dešava sa FK Sarajevo? Zrinjski 'potopio' Bordo tim sa tri gola

Šta se dešava sa FK Sarajevo? Zrinjski 'potopio' Bordo tim sa tri gola

"Moje mišljenje je da nismo ti – niti bi smjeli određivati vjerskim zajednicama način kako će se upotrebljavati religija. Osiguranje termina za džumu petkom - IZ to traži, nismo mi ti koji bi to onemogućavali. To je mišljenje i u ime vjerskih sloboda da prihvatimo da je to neotuđivo pravo i vjernika. Nažalost, nismo postigli dogovor, a to nam je cilj - da ne pravimo još veću gužvu, tako da smo razgovor ostavili za narednu sjednicu. U međuvremeni ćemo razgovarati i sa IZ“, rekao je Komšić.

Naveo je kako će se čekati zvaničan stav IZ BiH.

"Mi možemo ići da jedni drugima podmećemo noge, ali cijenu igre će plaćati ljudi kojima je taj novac neophodan. Dodik se satjerao u ćošak nekim postupcima i on više nema gdje“, rekao je Komšić te poručio da se ne može ići tako.

"Odgovornost nas je da smirujemo situacije, a ne da je dalje komplikujemo. Znamo da je delikatno pitanje ugovora sa IZ, ali nećemo da pravimo dalje probleme. Koliko god mislili da smo mangupi u nekim potezima, cijenu će plaćati građani. BiH ne može tako funkcionisati", rekao je Komšić.

Na pitanje novinara da prokomentariše potez Dodika jer je, kako je i najavio, doveo harmonikaša u Predsjedništvo BiH, Komšić je poručio:

"Institucije moraju reagovati. Varijante postoje, ali ne govori se o tome javno".

Naveo je kako je upravo on dobio odluku da novinari ne prisustvuju današnjoj sjednici - zbog ovakve situacije.

"Iskreno, ja sam odlučio, bojeći se situacije sa harmonikašem, samo smo htjeli izbjeći da to liči na jedan cirkus. Mislim da je Dodik sebe ponizio, iskreno da kažem. Lako je glumiti mangupa, ali posljedice mogu biti loše. Niko nam nije dao pravo. Znate šta bih ja sve uradio, ali moram imati u vidu gdje sam i šta sam, te kakve posljedice mogu biti. Dodik je ovim potezom, želeći šta da pokaže, samo sebe ponizio, ali to je njegov izbor", rekao je Komšić te poručio:

"Dodik je sam sebe ponizio, ali je 'napredovao', od Karadžićevih gusala došao je do harmonike".

Pogledajte obraćanje Komšića medijima:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije