Komšić: Presuda Sejdić - Finci kao i druge su dokaz da u BiH nema jednakopravnosti

Radiosarajevo.ba
Komšić: Presuda Sejdić - Finci kao i druge su dokaz da u BiH nema jednakopravnosti
Arhiv / Komšić, Sejdić i Finci

Na današnji dan, 22. decembra 2009. godine, donesena je presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu „Sejdić-Finci“ koja je bila prva u nizu od četiri presude (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku), kojima je utvrđeno postojanje sistemske diskriminacije u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i u nizu zakona koji Ustav koriste kao pravni osnov, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Nažalost, nakon deset godina od donošenja presude ''Sejdić-Finci'', Bosna i Hercegovina kroz svoje zakonodavne organe vlasti nije uspjela da implementira ovu presudu i druge vezane presude Evropskog suda za ljudska prava. Ako pri tome uzmemo u obzir da je diskriminacija na etničkoj osnovi izvedenica rasne diskriminacije, kako je to utvrđeno u presudi ''Sejdić-Finci'', onda se svi zajedno trebamo zapitati u kakvoj to zemlji živimo. Ako tome pridodamo da je u presudi ''Zornić'' utvrđeno nepostojanje stvarne političke demokracije, odnosno da ne postoji jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine, onda se, također, moramo zapitati je li sadašnji politički sistem odgovarajući za sve građane ove zemlje", saopćeno je iz Komšićevog kabineta. 

Podsjetio je i na mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji od 29. maja 2019. godine, u kojem jasno stoji da etnička pripadnost i mjesto prebivališta kojima se uređuje status građana u izbornim procedurama i donošenju odluka nije u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, što veoma rječito govori da sadašnji izborni sistem nije usklađen s evropskim standardima. 

"Zato se Bosni i Hercegovini nalaže u presudama Evropskog suda za ljudska prava i mišljenju Evropske komisije da izmijeni svoj ustavnopravni sistem na način da se osigura i garantira jednakopravnost svih građana ove zemlje. To je jedini ispravan put ka euroatlantskim integracijama, posebno prema kandidatskom statusu za Evropsku uniju. Zato na današnji dan ove neslavne desetogodišnjice formalno-pravnog utvrđivanja postojanja sistemske diskriminacije u Bosni i Hercegovini, pozivam sve političke aktere da izmijenimo i uskladimo sve sporne odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, kao i pratećih zakona, te na taj način pošaljemo nedvosmislenu poruku da ova zemlja zna i može zaštiti ljudska prava i temeljne slobode, onako kako to nalažu evropski standardi", kazao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije