! / Komšić predložio Tegeltiji uvođenje obaveznog PCR testa na ulazu u BiH

30. 03. 2021. u 16:31:00 Fena

Shares: 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji prijedlog za uvođenje novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu te ministru zdravstva i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću molbu za koordinaciju mjera za sprečavanje pandemije koronavirusa.

Prijedlozi su upućeni nakon sastanka s delegacijom Vlade Kantona Sarajevo koji je krajem prošle sedmice održan u Predsjedništvu BiH.

Povodom sastanka koji je održan u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a na kojem je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, Komšić je Tegeltiji uputio na razmatranje prijedlog uvođenja novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

"Bosna i Hercegovina se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije, kroz niz mjera koje su zakonski moguće. Jedna od takvih mjera je i uvođenje obaveznog PCR testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu za sve osobe, kako bi se u narednom periodu smanjila mogućnost dodatnog unosa i širenja koronavirusa", naveo je Komšić.

U prijedlogu upućenom Tegeltiji član Predsjedništva BiH istakao je da je mjera obaveznog PCR testiranja prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu jedna od tema o kojoj su razgovarali na sastanku, uz doneseni zaključak da im se uputi zahtjev da takav prijedlog razmotre i odluku o tome donesu u najkraćem mogućem roku na nivou države Bosne i Hercegovine.

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi cijela država, oba entiteta i niz kantona, siguran sam da ćete donijeti ispravnu odluku koja je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine", istakao je.

Komšić je u dogovoru s delegacijom Vlade KS zatražio od ministra zdravstva i socijalne zaštiteta etniteta RS da se u narednom periodu koordiniraju aktivnosti Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS s nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnim kantonalnim organima.

"BiH se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije kroz koordiniran nastup. Mjere koje se donose bez koordinacije na nivou ministarstava i kriznih štabova, mnogo puta ne donose željeni rezultat. Bez obzira na administrativne jedinice u našoj državi, kretanje stanovništva je vrlo teško kontrolisati, a samim time i prijenos koronavirusa, ukoliko se mjere ne donose koordinirano, zajednički. Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi cijela država, oba entiteta i niz kantona, siguran sam da ćete razumjeti potrebu da se ostvari bolja komunikacija i koordinacija vašeg ministarstva i kriznog štaba s nadležnim organima iz Federacije BiH i kantona, a sve kako bi zajedno imali efikasnije rezultate u borbi protiv koronavirusa", naveo je u prijedlogu Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)