Komšić podržava inicijativu Društva novinara: Spriječiti otpuštanja novinara

Radiosarajevo.ba
Komšić podržava inicijativu Društva novinara: Spriječiti otpuštanja novinara
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić podržava inicijativu Društva novinara Bosne i Hercegovine kojom se pozivaju vlade na svim nivoima vlasti u BiH da se paketima pomoći i mjerama za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa, podrži novinare i medije u našoj zemlji.

Komšić ističe da su novinari, fotoreporteri, snimatelji i tehničke ekipe na terenu ali i u redakcijama, izloženi su povećanom riziku zaraze koronavirusom, a sve zbog toga kako bi građanima prenijeli tačne i provjerene informacije o ovoj vanrednoj prijetnji po zdravlje svih građana.

Ističe kako se trebaju uložiti napori u osiguravanju zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, a kada to bude moguće i potrebno, i testiranje na COVID-19.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ističe da se u mjerama za ublažavanje ekonomskih efekata krize treba povesti računa o radnim mjestima novinara, obzirom na pad prihoda od oglašavanja i naplate potraživanja, čime je ugrožena likvidnost i javnih i komercijalnih medija.

S tim u vezi, Komšić je saglasan s inicijativom i prijedlozima Društva novinara Bosne i Hercegovine, kako ne bi došlo do otpuštanja radnika u medijima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije