Komšić o zabrani sjećanja na žrtve Prijedora: Pokušaji vrijeđanja preživjelih

5
Fena
Komšić o zabrani sjećanja na žrtve Prijedora: Pokušaji vrijeđanja preživjelih
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Masovni zločini, logori i istrebljenje bošnjačkog i hrvatskog stanovišta u Prijedoru koje je počelo na današnji dan prije trideset godina, nelegalnim SDS-ovim preuzimanjem lokalne vlasti, imali su sve elemente fašističke operacije, potpomognute agresijom na Bosnu i Hercegovinu, kazao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Bolna iskustva i svjedočenja žrtava pred Haškim tribunalom najbolje govore o razmjerama zvjerstava koja su počinjena nad običinim ljudima, samo zbog toga što su pripadali drugoj etničkoj grupi", dodao je.

U Prijedoru su od Karadžićevih fašista jednako tretirani i ljudi koji nisu pružali nikakav otpor odvođenju u logore i oni koji su pokušali da se odbrane, kazao je Komšić, a svima njima fašisti su unaprijed odredili sudbinu označivši ih kao nepoželjan element kojeg se mora ukloniti s tog prostora.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"Odluka lokalnih vlasti Prijedora iz 1992. godine da građane nesrpske etničke pripadnosti označe Bijelim trakama, predstavljala je uvod u istrebljenje koji će se okončati masovnim grobnicama. Činjenica da ni danas nije pronađen dio žrtava i da lokalne vlasti ne žele otkriti preostale lokacije masovnih grobnica, predstavlja zločin u kontinuitetu", stava je Komšić.

Odluka aktuelnih lokalnih vlasti da zabrane mirnu šetnju u znak sjećanja na žrtve nije ništa drugo nego kontinuitet politike koja svoje utemeljenje pronalazi u zločinu, podvukao je.

"Pokušaji koji idu u smjeru zabrane sjećanja na žrtve jesu pokušaji dodatnog vrijeđanja preživjelih, ali isto tako i pokušaji da se nehumano i nečovječno postupanje prihvati kao društvena realnost. Nešto poput toga ne smije biti dopušteno", zaključio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije