Komšić oštro za crnogorske medije: Krivokapić će ostaviti trag podozrenja u BiH

6
Radiosarajevo.ba
Komšić oštro za crnogorske medije: Krivokapić će ostaviti trag podozrenja u BiH
Foto: Screenshot / Željko Komšić

Željko Komšić, član Predsedništva BiH, u razgovoru za Radioteleviziju Crne Gore je kazao da još nije dobio zvanični odgovor crnogorske vlade, a povodom njegovog zahtjeva da se najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Zdravka Krivokapića koji je čestitao neustavi dan RS.

"Nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija Podgorice, jedini kontakt koji sam ja imao posredno doduše preko našeg ambasadora tu u Podgorici sa gospodinom Abazovićem, kada sam našeg amabasadora zamolio da Abazoviću prenese poruku da komunicira sa lažnim profilom", rekao je Komšić za RTCG.

Za Komšića je neprihvatljivo objašnjenje iz kabineta crnogorskog premijera da zvanične čestitke nije bilo, te da je riječ o privatnom razgovoru sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović.

"Krivokapić je nov i neiskusan na toj funkciji, ali možda će to biti lekcija koju će da shvati kada ste na takvim funkcijama i nešto se može razlikovati zvanično od privatnog. On je govorio u funkciji predsjednika Vlade, to je zvanično, i obraćao se jednom od dužnosnika entiteta BIH i u toj komunikaciji i to je uvijek zvanično", saopćio je Komšić.

On smatra da će ovaj potez Krivokapića ostaviti trag na odnose dvije države koji su do sada bili tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

"Jedan dio javnosti u BiH, tu mislim na RS, pozdravlja taj potez Krivokapića, ali u Sarajevu i većem djelu javnosti ostaviće, ako ništa, jedan trag podozrenja pa čak, ako ćete da vam kažem, i sumnje u dobre namjere novog crnogorskog rukovodstva", poručio je Komšić, dodavši da 9. januar u kolektivnoj svijesti građana BiH simbolizuje početak velikosrpske agresije nad našom državom.

Zato ga, kazao je Komšić, brine vraćanje u prošlost kroz oživljavanje nekih ideja poput državnog projekta Velike Srbije, ali i jačanja desnice na evropskom kontinentu.

"Nažalost, istorija na ovim prostorima kada se ponavlja uvijek se ponavlja krvavo i kada očekujete da su generacije koje dolaze nakon velikih tragedija nakon prolivene krvi naučile nešto pametnije uvijek vas to neprijatno iznenadi", kazao je Komšić.

Stoga Komšić ima velika očekivanja od nove administracije u Washingtonu na čelu sa predsjednikom Josephom Bidenom koji će, kako vjeruje, učiniti sve da ovaj dio Balkana bude sigurnije i stabilnije mjesto za život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije