Komšić i Strömquist: Što je dobro za građane Švedske, dobro je i za građane BiH

4
Radiosarajevo.ba
Komšić i Strömquist: Što je dobro za građane Švedske, dobro je i za građane BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa ambasadoricom Kraljevine Švedske Johannom Strömquist kako bi razgovarali o strategiji i budućem angažmanu te zemlje u Bosni Hercegovini.

Tokom sastanka je razgovarano o 14 ključnih prioriteta Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

Komšić je napomenuo kako se radi o izuzetno važnom dokumentu, te kako je neophodno da međunarodna zajednica insistira na provođenju tog dokumenta i ne pravi kompromise, bez obzira na pritiske iz pojedinih krugova unutar Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Strömquist je potvrdila apsolutnu opredijeljenost Kraljevine Švedske za provođenje svih mjera iz spomenutog dokumenta.

Na sastanku je razgovarano i o blokadama u formiranju federalne vlasti, kao i najavljenim blokadama državne vlasti, radi usvajanja novog Izbornog zakona.

Komšić je naglasio kako izmjene Izbornog zakona mogu samo ići u smjeru presuda Evropskog suda za ljudska prava i koncepta koji je prihvaćen u zapadnom, demokratskom društvu, a da oko diskriminatorskih prijedloga, koji imaju za cilj dalju podjelu zemlje, neće biti kompromisa.

Kako je naglasio, sve što je dobro za građane Kraljevine Švedske i druge zemlje Evropske unije, dobro je i za građane Bosne i Hercegovine, i to je pravac koji moramo držati.

Također, razgovarano je i o angažmanu Švedske na polju zaštite okoliša u BiH, kao i o saradnji vezano za sprečavanje terorizma i kontrolu granica, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije