Komšić i Džaferović primili ambasadore OSCE-a: Ovo su poruke

0
Radiosarajevo.ba
Komšić i Džaferović primili ambasadore OSCE-a: Ovo su poruke
Foto: Predsjedništvo BiH / Članovi Predsjedništva BiH s ambasadorima OSCE-a

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su sa šefovima stalnih misija u OSCE-u, ambasadoricom Christine Fages (Republika Francuska), ambasadoricom Gesom Brautigam (SR Njemačka), ambasadorom Stefanom Baldijem (Republika Italija), ambasadorom Neilom Bushom (Velika Britanija) i ambasadorom Michaelom Carpenterom (SAD).

Sastanku je prisustvovala i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec.

Šefovi misija OSCE-a istakli su nužnost održavanja izbora u oktobru 2022. godine, bez obzira na eventualne ishode razgovora oko reforme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Tom prilikom istaknuta je posebna važnost paketa reformi koji se tiču zaštite integriteta izbornog procesa, putem kojeg bi se vratilo povjerenje građana u sam izborni proces.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Posebna pažnja posvećena je angažmanu OSCE-a u Bosni i Hercegovini i u tom kontekstu pozdravljeni su brojni projekti podrške i obuke koje OSCE sprovodi kroz lokalne kancelarije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su podržali reformske procese u svim prioritetnim oblastima iz Mišljenja Evropske komisije, kao što su oblast reforme javnih nabavki, sukoba interesa, pravosudnog sistema i borbe protiv korupcije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su zahvalili ambasadorima na obimnoj podršci koju OSCE pruža Bosni i Hercegovini. Pozdravili su značajan angažman Misije u obnovi zemlje, kao i doprinos u stvaranju demokratskog i sigurnog društva.

Ambasadori pet stalnih misija pri OSCE-u su ponovili zajedničku podršku suverenoj, nezavisnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini, te istakli da će se ona nastaviti kroz bilateralnu i multilateralnu saradnju.

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije