Azay Guliyev: "OSCE stoji na raspolaganju da pruži podršku BiH"

0
Radiosarajevo.ba
Azay Guliyev: "OSCE stoji na raspolaganju da pruži podršku BiH"
Foto: OSCE / Azay Guliyev sa delegacijom u Predsjedništvu BiH

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OSCE-a za jugoistočnu Evropu, potpredsjednik Azay Guliyev (Azerbejdžan), je ove sedmice u Bosni i Hercegovini održao niz sastanaka sa parlamentarcima, zvaničnicima izvršnih tijela vlasti i predstavnicima političkih stranaka na temu domaćih i regionalnih dešavanja.

Specijalni predstavnik Guliyev se sastao sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova, ministrom za ljudska prava i izbjeglice, predstavnicima Zajedničkog kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnicima političkih stranaka koje su zastupljene u Interresornoj radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, ambasadorom Republike Poljske u Bosni i Hercegovini, Uredom visokog predstavnika i delegacijom Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a.

U Sarajevu se delegaciji Parlamentarne skupštine OSCE-a, koju je predvodio specijalni predstavnik Guliyev, pridružila šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec.

Centralna banka BiH povlači ove novčanice: Neće se moći koristiti od 1. januara 2025. godine

Centralna banka BiH povlači ove novčanice: Neće se moći koristiti od 1. januara 2025. godine

„Izražavam zadovoljstvo time što je moja prva zvanična posjeta Zapadnom Balkanu posjeta Bosni i Hercegovini.“, istakao je Guliyev.

Sastanci održani na visokom nivou su mi pružili priliku da iz prve ruke iskusim izazove i perspektive regiona, što će mi biti dragocjeno dok budem pripremao svoj završni izvještaj u julu ove godine. Parlamentarna skupština OSCE-a stoji na raspolaganju da pruži podršku BiH“, dodao je.

Na sastancima je Guliyev razgovarao o najnovijim dešavanjima u BiH, kao i o širim konsultacijama na temu Zapadnog Balkana.

Specijalni predstavnik Guliyev se sa svojim sagovornicima dotakao važnosti vraćanja potpune funkcionalnosti državnih institucija, kao i reforme Izbornog zakona BiH, naročito pred predstojeće parlamentarne izbore u oktobru. Konkretnije na temu predstojećih izbora, gospodin Guliyev je potvrdio da je Parlamentarna skupština OSCE-a spremna poslati izbornu posmatračku misiju ukoliko vlasti upute takav poziv.

Druge teme razgovora su uključivale regionalnu saradnju i proces evropskih integracija Zapadnog Balkana. Bez obzira na izazove, svi sagovornici su se složili da proces integracije u Evropsku uniju ostaje jedan od glavnih ciljeva BiH i najdjelotvorniji podsticaj za ostvarenje napretka u reformskom procesu. Naglašavajući prisustvo OSCE-a koje je bez premca u regionu, ponajviše putem Misija na terenu, u razgovorima je takođe istaknuta izvrsna saradnja koju Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i dalje ostvaruje sa domaćim institucija pružajući stručne savjete i pomoć.

U Sarajevu su sagovornici gospodina Guliyeva izrazili zabrinutost povodom trenutnih dešavanja u Ukrajini. Naglasili su važnost kooperativnog pristupa usmjerenog ka budućnosti koji bi ojačao regionalnu saradnju i unaprijedio demokratske procese.

Posjeta gospodina Guliyeva Bosni i Hercegovini od 8. do 10. marta predstavlja njegovu drugu po redu aktivnost na terenu u svojstvu specijalnog predstavnika za jugoistočnu Evropu. Sljedećeg mjeseca će Parlamentarna skupština OSCE-a posmatrati opće izbore koji su u Srbiji zakazani za 3. april, a kasnije ove godine specijalni predstavnik planira da posjeti Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Albaniju prije Godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine OSCE-a koje je zakazano za juli, navodi se u saopćenju OSCE-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije