Komšić i Džaferović: Pismo Pompea je pružena ruka BiH

Radiosarajevo.ba
Komšić i Džaferović: Pismo Pompea je pružena ruka BiH
Foto: RSA / Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da pismo državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Michaela R. Pompea treba shvatiti kao podstrek i pruženu ruku SAD-a i NATO saveza za produbljenje reformskih aktivnosti u svim sferama.

Pompeo je pismom pozvao Predsjedništvo BiH na usvajanje Nacionalnog godišnjeg plana, a Komšić ocjenjuje da ovakve reformske aktivnosti koje je potrebno uraditi, a kako bi u konačnici bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) osiguravaju dugotrajan mir, stabilnost i ekonomski razvoj.

„Bosna i Hercegovina i njene institucije su se već ranije opredijelile i obavezale da nastave put ka euroatlantskim integracijama kroz relevantne zakone i strategije. Insistirat ćemo da se taj put nastavi“, najavio je član državnog Predsjedništva u saopćenju.

Podvukao je da BiH pripada porodici evropskih, demokratskih i pluralističkih država koje su okupljene oko zajedničkih vrijednosti i interesa, oblikovane kroz institucije Evropske unije i NATO saveza, zaključujući da je krajnje vrijeme da BiH zauzme svoje mjesto u toj porodici jer alternativa nema.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović također pozdravio je pismo državnog sekretara SAD.

„Stavovi izneseni u pismu potpuno su kompatibilni sa glavnim vanjsko-političkim ciljevima i opredjeljenjem Bosne i Hercegovine potvrđenim ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Zakonom o odbrani i Strategijom vanjske politike BiH. Pozdravljam i stav Državnog sekretara da je Bosna i Hercegovina od strateškog značaja za regionalnu stabilnost, kao i iskazanu želju Sjedinjenih Američkih Država da saradnja sa Bosnom i Hercegovinom bude podignuta na veći stepen, što je u interesu svih naroda i građana u našoj zemlji“, naveo je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije