BiH / Džaferović: Formirat ćemo Centar za progon ratnih zločinaca gdje god da su

24. 07. 2018. u 11:37:00 Fena

Shares: 0

Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, najavio je da će inicirati formiranje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god da se nalazili.

"Svjedoci smo da se brojni počinitelji ratnih zločina, uključujući i genocid, još uvijek nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Europe i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak Centra bio bi da dokumentira zločine, identificira zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze", kazao je Džaferović. 

Centar za istinu i pravdu, navodi Džaferović, radio bi po uzoru na Centar Simon Wiesenthal  i koristio njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

"Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad", poručio je Džaferović.

On je najavio da će pozvati sve bh. patriote i prijatelje širom svijeta da podrže osnivanje i rad Centra, te da će kao član Predsjedništva BiH obezbijediti finansijsku konstrukciju za njegovo funkcionisanje.

NEMA KOMENTARA