Komšić gostovao u NU2 i poslao poruku hrvatskim vlastima

Radiosarajevo.ba
Komšić gostovao u NU2 i poslao poruku hrvatskim vlastima
PrtScr / Željko Komšić gostovao u emisiji Nedjeljom u 2

Gost emisije “Nedjeljom u dva”, kod poznatog novinara Aleksandra Stankovića, bio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Već na početku jednosatne emisije, Komšić je pojasnio da je naziv “persona non grata”, koji su za njega uvele HDZ-ove općine, nazvao smiješnim.

“Ne trebaju oni meni, njima sam ja potrebniji. Krećem se u Sarajevu, ali i u općinama u srednjoj Bosni i tamo se animozitet među običnim ljudima ne osjeti, to nam servira politika”, kazao je Komšić.

Prvi dio emisije proveo je u prepucavanju Stankovića i Komšića, jer hrvatski novinar nije baš najbolje mogao shvatiti šta mu naš član Predsjedništva želi kazati.

Komšić je podvukao da su kreatori Daytonskog sporazuma bili mudri i vodili su računa o svemu.

“Nisu BiH sveli na tri konstitutivna naroda negu su u tu priču uveli i one koji se deklariraju kao Ostali i kao Građani”, dodao je Komšić.

Podvukao je da se zalaže za zaštitu građanina kao individue te je ponovio svoje ranije izjave da “mu ide na živce što mu neko non stop broji krvna zrnca”, i da “to ima elemente fašizma”.

Na opasku da u Ustavu BiH piše da Hrvat treba biti član Predsjedništva BiH, Komšić je jasno odgovorio:

“Pa, ja sam Hrvat.”

Željko Komšić gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 - undefined

PrtScr: Željko Komšić gostovao u emisiji Nedjeljom u 2

Naglasio je da je njegovo dijete rođeno u braku dva različita konstitutivna naroda.

“Moje dijete se, po Ustavu ne može ni kandidirati za ovu funkciju. Neka se ona izjasni kako god hoće. A što će biti ako se ne izjasni”, upitao je Komšić te naglasio kako bi on takva pravila mijenjao.

Odgovarajući na pitanja oko odnosa BiH i Hrvatske, Komšić je kazao da ima problema koji se tiču granice, te gradnje Pelješkog mosta.

“Bosna i Hercegovina je Hrvatskoj vratila imovinu, dok Hrvatska to nije učinila”, dodao je lider Demokratske fronte.

Komšić je objasnio i najavu da će podići tužbu zbog Pelješkog mosta.

“Cijeli taj problem mogao je biti izbjegnut da je ratificiran sporazum o granici koji su potpisali Izetbegović i Tuđman. Hrvatska nije imala dobru volju da se to napravi”, istakao je Komšić, koji je podvukao da preferira dogovor, ne tvrdi da će do tužbe doći.

Stanković je tražio od Komšića da komentira navodni ispad njegovog savjetnika Nihada Hebibovića na Facebooku o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u kontekstu “vehabija i turizma”.

“Za to prvi put čujem, ali da se  provjeriti. Siguran sam da to nije uradio u vremenu otkada je moj savjetnik”, dodao je Komšić.

Hrvatskim vlastima Komšić je poručio da ne vidi drugog načina osim saradnje, za koju je uvijek otvoren. Kazao je da bi volio da predsjednica Grabar-Kitarović shvati da u Sarajevu postoji partner, da uvijek može računati da će biti dobrodošla, da može računati na iskrenost i spremnost da se neke stvari riješe. 

U Sarajevo su dobrodošli svi hrvatski političari", rekao je Komšić.

Upitan šta je sa zahtjevom za kanalom na hrvatskom jeziku, rekao je da takvi zahtjevi obično dolaze od manjina, a da Hrvati nisu manjina.

Ahmed Burić, kolumnista Radiosarajevo.ba, u NU2 govorio o Komšiću  - undefined

PrtScr: Ahmed Burić, kolumnista Radiosarajevo.ba, u NU2 govorio o Komšiću

Među gostima koji su govorili o Komšiću, između ostalih, bio je i poznati kolumnista portal Radiosarajevo.ba Ahmed Burić.

“On je čovjek koji se u jednom nevrememu našao na pravoj strani povijesti. U nekom smislu ga treba poslušati. Sad, što nije idealan, to bi se dalo i diskutirati. Ipak, on nije učinio ono što njemu čine njegovi neprijatelji”, podvukao je Burić, dodajući da se nada da će se pojedini računi prestati naplaćivati preko Bosne i da bi upravo Komšić mogao biti stabilizirajući faktor. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije