Komšić: Mislim da Dodik nije normalan, neka doktori ispitaju

10
Radiosarajevo.ba
Komšić: Mislim da Dodik nije normalan, neka doktori ispitaju
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Željko Komšić

Federalni ministar unutrašnjih poslova i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara zatražio je od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Vodeći se činjenicom da je članom 8.8. Izbornog zakona BiH određeno da Ustavni sud BiH može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije pozivam Ustavni sud BiH da u najkraćem roku pokrene proceduru utvrđivanja sposobnosti Milorada Dodika za vršenje dužnosti člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda", naveo je Čampara.

O ovome su na današnjoj press konferenciji poslije Kongresa Demokratske fronte (DF) novinari pitali i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je na Drugom redovnom Kongresu danas ponovo biran za lidera DF-a.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

"Teoretska mogućnost postoji, ali kada je član Predsjedništva BiH trajno ili privremeno spriječen da obavlja svoju funkciju. S tim da to na što vi aludirate, takvu odluku kod nas donosi Centar za socijalni rad. Dakle, oduzimanje poslovne sposobnosti nekome, pa se onda ide na sud. O tome ne mogu odlučivati Predsjedništvo i Ustavni sud", rekao je Komšić.

Tek na osnovu takve odluke, pojasnio je, može Ustavni sud postupati.

"Da stvari potpuno banalizujemo, to što ja smatram neko nije normalan, a član je Predsjedništva BiH ne znači da će Ustavni sud tako odlučiti. A mogućnost koja je ostavljena u Ustavu da se nekome oduzima poslovna sposobnost jer je, prije svega, zbog zdravstvenih razloga spriječen da obavlja svoju funkciju pa tek onda Ustavni sud t može odlučiti", zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije