Kompletiran sistem koordinacije procesa europskih integracija

Anadolija
Kompletiran sistem koordinacije procesa europskih integracija
Vijeće ministara BiH na danas održanoj sjednici donijelo je odluku o uspostavi tri radne grupe, čime je potpuno kompletiran sistem koordinacije procesa europskih integracija u BiH u svjetlu pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Iz Službe za odnose s javnošću Vijeća ministara kažu da će tri radne grupe biti za političke kriterije, za ekonomske kriterije i za reformu javne uprave, te da su odlukom predviđene i liste predsjedavajućih i njihovih zamjenika. Radne grupe čine predstavnici nadležnih institucija, ministarstava i tijela uprave svih nivoa vlasti u skladu s njihovim ustavnim nadležnostima za oblasti za koje se grupe uspostavljaju.

Dodaje se da je na ovaj način potpuno završen proces kompletiranja sistema koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovine u svjetlu pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije, jer je Vijeće ministara BiH ranije imenovalo 33 radne grupe osnovane u skladu s poglavljima aquisa EU.

Vijeće ministara BiH snažno je podržalo prijedlog da se vozilima hitne pomoći i vatrogascima da prioritet u saobraćaju u odnosu na sva druga vozila. U tom smislu bit će korigirano mišljenje Ministarstva za komunikacije i promet o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, čiji je predlagač Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2016. godine, koja iznosi oko 12,089 milijardi KM, od čega se na vanjski dug odnosi oko 8,53 milijardi KM lli 70,63 posto, a na unutrašnji dug oko 3,55 milijardi KM ili 29,37 posto. U ukupnom stanju javne zaduženosti Federacija BiH učestvuje s 54,28 posto, Republika Srpska s 45,04 posto, Brčko Distrikt s 0,24 posto i institucije BiH s 0,44 posto.

Prema informaciji Ministarstva za finansije i trezor BiH, učešće javnog duga BiH u bruto društvenom proizvodu (BDP) u 2016. godini iznosilo je 39,78 posto, a ukupni javni dug, uključujući vanjsku i unutrašnju zaduženost, povećao se za 1,18 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je vanjski dug u prošloj godini povećan za 1,52 posto.

Usvojena je i informacija Ministarstva za vanjske poslove o preuzimanju ambasade u Najrobiju, Republika Kenija, koja je BiH pripala po osnovu sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Na prijedlog Ministarstva za finansije i trezor, Vijeće ministara BiH je donijelo Pravilnik o dopuni Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH u cilju realiziranja preporuka Ureda za reviziju institucija BiH. Izmjenom pravilnika definirano je da će rukovodilac institucije posebnim aktom odobriti korištenje službenog vozila kontinuirano tokom 24 sata dnevno, čime se dodatno pojačava kontrola korištenja službenih vozila.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za komunikacije i promet, donijelo je odluku o formiranju devetočlane Interresorne radne grupe za analizu primjene Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH sastavljenu od predstavnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara, Ministarstva za komunikacije i promet, te Odbora Javnog radio-televizijskog sistema BiH. Radna grupa je dužna u roku od 30 dana od imenovanja izvršiti analizu primjene Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH i podnijeti izvještaj o radu Vijeću ministara.

Vijeće ministara BiH imenovalo je Mirsada Buzara za zamjenika direktora Službe za poslove sa strancima kao najuspješnijeg kandidata u konkursnoj proceduri, a na mandat od pet godina, počev od 15. maja 2017. godine. Usvojen je i izvještaj Ministarstva komunikacija i prometa o provedenoj proceduri po Javnom oglasu za izbor direktora Regulatornog odbora željeznica Bosne i Hercegovine i data saglasnost ovom ministarstvu da za direktora imenuje Tihomira Narića na period od četiri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije