Kompleks Memorijalna šuma-Srebrenica 8372 na meti vandala

Radiosarajevo.ba
Kompleks Memorijalna šuma-Srebrenica 8372 na meti vandala
FOTO: Fena / Kompleks Memorijalna šuma - Srebrenica 8372

Kompleks Memorijalna šuma - Srebrenica 8372 na lokalitetu Posestra kod Goražda ponovo je na meti vandala.

Nepoznati počinioci polomili su kapiju na ulazu u kompleks kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

Ovo se zaista prečesto dešava i mi ćemo to popraviti, međutim pitanje je da li nam je išta bitno i sveto. Dešava se i da ulaze automobilom u unutrašnjost kompleksa što je zabranjeno, jer se tu nalazi botanička bašta i pješačke staze, čak su razvaljivali i dio oko vode koja je dovedena do botaničke bašte, što je zaista neshvatljivo“, kazala je šefica Sektora za uzgoj i zaštitu šuma u JP Bosansko-podrinjske šume Goražde Zibija Mehić.

Naglasila je da je tokom ove godine zabilježeno nekoliko provala u kompleks.

„Uglavnom se sve to dešavalo nakon otvaranja botaničke bašte u kojoj je posađeno oko 50 vrsta drveća, što na sreću nije oštećeno. Uglavnom su lomili baglame na ulaznoj kapiji, a prijavljivali smo policiji kada su obijena vrata od kućice“, istakla je Mehić.

U Memorijalnom kompleksu Srebrenica 8372 zasađeno je isto toliko sadnica koje trajno sjećaju na nevine žrtve genocida u Srebrenici.

Kroz projekt u koji je do sada investirano više od 350.000 KM izgrađena je informativno-edukativna kuća sa igralištem za djecu i odbojkaškim terenom, dok je u julu ove godine otvorena i botanička bašta sa više od 50 vrsta biljaka.

Kompleks krasi i Cvijet Srebrenice, a postavljene su i informativne table koje daju podatke o stradanju. Memorijalna šuma prostire se na više od tri hektara. Na ovom lokalitetu planirana je i izgradnja biciklističkih staza, adrenalinskih parkova, košarkaškog i nogometnog igrališta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije