Kompanija čiji je vlasnik blizak Dodiku jedina se javila na tender za prodaju zgrade UIO-u

0
Radiosarajevo.ba
Kompanija čiji je vlasnik blizak Dodiku jedina se javila na tender za prodaju zgrade UIO-u
Foto: UIO Banja Luka / UIO Banja Luka

Uprava za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci (UIO Banja Luka) oglasila se povodom problema smještaja zaposlenih u Banjoj Luci.

Jedini ponuđač je firma čiji je vlasnik Mile Radišić, prema navodima opozicije iz RS, blizak predsjedniku ovog entiteta, Miloradu Dodiku.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

"Nakon isteka roka od mjesec dana od objave javnog oglasa za kupovinu objekta za smještaj Glavne kancelarije UIO Banja Luka i objekta za potrebe smještaja Regionalnog centra Banja Luka, danas je u 12.15 sati komisija UIO izvršila otvaranje ponuda.

Konstatovano je da je u traženom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora (sale za sastanke, prostorije za smještaj servera...), ponuđač dostavio ponudu u količini od 12.280 m2 ukupne cijene u iznosu od 71.119.620,00 KM s PDV-om, dok je za potrebe parking prostora ponuđeno 4.740 m2 ukupne cijene u iznosu od 27.451.710,00 KM s PDV-om.

Komisija UIO će u narednom periodu vršiti postupak evaluacije pristigle ponude u smislu ispunjenosti svih uslova traženih u javnom oglasu objavljenom 13.12.2023. godine.

Isović: Porezni obveznici iz FBiH u prošloj godini uplatili više od 7,34 milijarde javnih prihoda

Isović: Porezni obveznici iz FBiH u prošloj godini uplatili više od 7,34 milijarde javnih prihoda

Podsjećamo, Uprava za indirektno oporezivanje još od 2007. godine pokušava riješiti smještaj
zaposlenih u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i zaposlenih u Regionalnom centru Banja Luka.

U početku se ovaj problem pokušao riješiti na način da se kupi zemljište za izgradnju objekta u Banjoj Luci, te se u nekoliko navrata sa nadležnima u Gradu Banja Luka pokušalo iznaći adekvatno zemljište za izgradnju objekta UIO u Banjoj Luci, međutim rješenje se nije našlo.

Nakon toga Savjet ministara BiH donosi Odluku o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima UIO u kojoj se vrši izjmena na način da će UIO kupiti gotov objekat za smještaj službenika u Banjoj Luci. Do danas je Uprava za indirektno oporezivanje pokušala u četiri navrata da kupi gotov objekat u Banjoj Luci, međutim i ovi postupci su bili bezupješni.

S obzirom na loše uslove u kojima rade službenici UIO zaposleni u Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci i ekstremno loše uslove u kojima rade službenici zaposleni u Regionalnom centru Banja Luka svi zaposleni očekuju konačno rješenje ovog problema", napisali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije