Komisija podržala izmjene Zakona: Višestrukim povratnicima trajno oduzeti vozilo

2
Radiosarajevo.ba
Komisija podržala izmjene Zakona: Višestrukim povratnicima trajno oduzeti vozilo
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Pripadnici MUP-a KS u kontroli

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je, sa dva prihvaćena amandmana, podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Klub poslanika Demokratske fronte.

Komisija je usvojila informaciju sa sjednice Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH sa prijedlogom zaključaka.

Predstavnički dom PSBiH traži od Ministarstva komunikacija i transporta BiH da u što kraćem roku dostavi Vijeću ministara BiH na usvajanje i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti sаоbrаćаја, kojim će se propisati da se višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja može izreći zaštitna mjera privremenog ili trajnog oduzimanja motornog vozila, kao i utvrditi definisanje i adekvatno sankcionisanje naročito bahate vožnje. 

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Potrebno da Ministarstvo u roku od 15 dana dostavi Predstavničkom domu informaciju o preduzetim mjerama na realizaciji navedenog zaključka.

Predstavnički dom PSBiH predlaže Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o prekršajima kojima bi se omogućila efikasna primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini, kojim će propisati lišavanje slobode lica koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, bez obzira na to što mogu dokazati da nisu u mogućnosti platiti novčanu kaznu. 

Usvojene veće kazne za one koji parkiraju na mjesto za osobe s invaliditetom

Usvojene veće kazne za one koji parkiraju na mjesto za osobe s invaliditetom

Predstavnički dom PSBiH predlaže Vladi FBiH da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o prekršajima kojima bi se omogućila efikasna naplata novčanih kazni izrečenih zbog saobraćajnih prekršaja, na način da Porezna uprava FBiH provodi prinudnu naplatu za bilo koji iznos iz Evidencije o izrečenim prekršajima i prekršajnim sankcijama, na isti način na koji je ovlaštena za naplatu poreskih obaveza.

Usvojene zaključke potrebno je dostaviti na znanje Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom PSBiH predlaže Vladi Republike Srpske da u što kraćem roku uputi u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Zakona o prekršajima Republike Srpske kojima bi se omogućila efikasna primjena krivičnih odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH na način da se licima koja su višestruki povratnici u činjenju prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja novčane kazne koje nisu naplaćene prinudnim putem zamijene kaznom zatvora u znatno kraćem roku od tri godine, kako je trenutno utvrđeno. 

Emotivna poruka sestre Alme Suljić: 'Sa tobom je otišao ogroman dio mene...'

Emotivna poruka sestre Alme Suljić: 'Sa tobom je otišao ogroman dio mene...'

Usvojeni zaključak potrebno je dostaviti na znanje Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predstavnički dom PSBiH traži od Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine da prilikom izrade novog Zakona o osnovama bezbjednosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini razmotri sve prijedloge koje mu dostave ministarstva unutrašnjih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije