Komisija obišla Opću bolnicu i Dom zdravlja: Zašto nisu mogli na KCUS?

4
N. Ka.
Komisija obišla Opću bolnicu i Dom zdravlja: Zašto nisu mogli na KCUS?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Nezavisna skupštinska komisija za praćenje situacije u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo izazvane pandemijom koronavirusa, u sastavu Elmedin Konaković, Igor Stojanović, Neira Dizdarević i Zvonko Marić, posjetila je danas menadžment JU Dom zdravlja KS.

Za vrijeme sastanka u prostorijama kriznog štaba, komisija, koja je formirana u ime Skupštine KS, upoznata je sa svim problemima s kojima se na terenu susreću zdravstveni profesionalci ustanove.

Generalni direktor JU Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić govorio je o kadrovskom deficitu u vrijeme pandemije koronavirusa, a voditelj hitnih medicinskih timova porodične medicine dr. Zaim Jatić upoznao je goste sa rješenjima koja su na početku pandemije koronavirusa implementirana u interesu zaštite javnog zdravlja stanovništva, a koja su izmijenila dotadašnji rad JU Dom zdravlja KS.

Komisija nije mogla obići KCUS

Konaković je na svom Facebook profilu napisao da su jutros obišli Dom zdravlja i Opću bolnicu. 

"Direktorica KCUS-a nije nam dozvolila obilazak i uvid u realno stanje u ovoj ustanovi. Iz te ustanove jutros informacija da se na Podhrastovima nalazi 68 pacijenata, a na drugim klinikama još 232 pacijenta.

Prvi put, preko noći, 232 osobe hospitalizirane na ostalim klinikama.

Ulazak na KCUS je dozvoljen samo sa PCR testom, ne starijim od 48 sati, negativnim naravno.  Jesu li se ti pacijenti zarazili na klinikama? Imamo li novi klaster tamo gdje ga ne smije biti ili su informacije lažne", napisao je Konaković.

Krizni štab KCUS-a

Krizni štab KCUS donio je odluku da obilazak Komisije nije moguće.

"Broj najavljenih osoba nije prihvatljiv, s obzirom na novonastale uslove uzrokovane pandemijom.

Odluka KCUS-a - undefined

PrtScr: Odluka KCUS-a

Shodno zakonu o zaštiti prava pacijenata i Zakonu o zaštiti ličnihh podataka ne možemo dozovliti obilazak bolesničkih soba i prostorija u kojima borave bolesnici.

Članovi Komisije, imenovani predmentnim zaključkom Skupštine za obilazak klinika KCUS-a moraju imati adekvatnu ličnu zaštitu, te predočiti RT-PCR test na COVID-19 ne stariji od 48", poručili su iz KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije