Kominike Upravnog odbora PIC-a

Radiosarajevo.ba
Kominike Upravnog odbora PIC-a

Foto: Velija Hasanbegović
Dijelovima sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji se u Sarajevu održao 25. i 26. marta prisustvovali su predsjedavajući Vijeća ministara i lideri vladajućih bh. političkih stranaka.

Upravni odbor PIC-a je nastavio raspravu o mogućnostima tranzicije, kao i o daljnjem budućem angažmanu međunarodne zajednice u BiH. U tom smislu, Odbor je pozdravio pripreme na izradi strategije EU prilagođene specifičnim potrebama BiH i jačanju njene uloge u BiH, nakon tranzicije OHR-a u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije.

PIC je istakao koliko je važno da organi BiH poduzmu mjere koje su potrebne za provođenje Evropskog partnerstva. Jedino tako može se dati praktičan značaj evropskim težnjama BiH.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je odgovarajuće organe na odluku koju je donio na sastanku 27. februara 2008. godine, naglasivši da organi BiH moraju u potpunosti realizirati pet ciljeva i dva uslova prije tranzicije OHR-a u EUSR. Sve dok se ovi uslovi ne ispune, OHR će nastaviti sa postojanjem i realizacijom svoga mandata u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir (GFAP), čime će osigurati puno poštivanje Mirovnog sporazuma.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je ograničen ali važan napredak koji je postignut u periodu nakon prethodnog zasjedanja iz novembra 2008. godine. Proces dijaloga i kompromisa koji je pokrenut u Prudu u novembru prošle godine značajno je doprinio ovom napretku. Više dijaloga, više spremnosti za iznalaženje zajedničkih stavova i realizacija već dogovorenih aktivnosti predstavljaju ključ za daljnje pomake. Ostale političke stranke i učesnici procesa koji se odvijaju u BiH pozivaju se da ojačaju svoj angažman u razgovorima o budućim reformama i pruže podršku naporima da se realiziraju potrebne reforme da bi zemlja krenula naprijed.

Što se tiče pet ciljeva i dva uslova koje je potrebno ispuniti za donošenje odluke o tranziciji OHR-a u EUSR, Upravni odbor PIC-a pozdravio je usvajanje amandmana na Ustav BiH kojim se Distrikt Brčko definira na osnovu odluka Arbitražnog tribunala, a Distriktu osigurava efikasan pristup Ustavnom sudu BiH. Upravni odbor je također pozdravio činjenicu da je Vijeća ministara u decembru usvojilo Državnu strategiju za rješavanje predmeta ratnih zločina.

Između ostalog, Upravni odbor PIC-a pozdravio je činjenicu da je Vijeće ministara usvojilo revidiranu Strategiju za implementaciju Aneksa VII Općeg okvirnog sporazuma za mir, te uputilo apel Parlamentarnoj skupštini da osigura njeno brzo usvajanje i implementaciju, u saradnji s UNHCR-om.

Uprkos pomaku u rješavanju nekih ciljeva koji se odnose na zatvaranje OHR-a, Upravni odbor PIC-a je izrazio duboku zabrinutost u vezi s razvojem političke situacije u BiH nakon njegovog zadnjeg zasjedanja. I dalje je često prisutna nacionalistička retorika i retorika podjele, što predstavlja prijetnju suverenitetu i ustavnom poretku BiH.

Pored toga, Upravni odbor je osudio aktivnosti i izjave aktera u BiH koje predstavljaju prijetnju osoblju OHR-a, osporavaju autoritet visokog predstavnika i Upravnog odbora PIC-a, te se prezrivo odnose prema obavezama strana u skladu s Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir i odlukama visokog predstavnika. Ove vrste aktivnosti izraz su otvorenog nepoštivanja osnovnih principa Općeg okvirnog sporazuma za mir, direktno utiču na političku situaciju, neprihvatljive su i moraju prestati.

Upravni odbor PIC-a naglasio je da je pitanju ustavne reforme potrebno pristupiti na konstruktivan i realan način sa svih strana. Sa zabrinutošću se konstatuje da to još uvijek nije tako. Sve strane se pozivaju da zauzmu stavove koji bi mogli poslužiti kao realna osnova za pregovore, umjesto postavljanja ultimatuma ili maksimalističkih pozicija kojima se osporava Opći okvirni sporazum za mir.

U ovom kontekstu, Upravni odbor sa zabrinutošću je primio k znanju aspekte platforme za ustavnu reformu koju su usvojili organi vlasti RS. Pored toga, Upravni odbor PIC-a je konstatovao sa zabrinutošću da su se nastavili pokušaji odbacivanja prethodno dogovorenih reformi i podrivanja postojećih institucija na državnom nivou. Ove aktivnosti su u suprotnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir i planom izgradnje državnih institucija koji je Upravni odbor PIC-a davno uspostavio. Organi u BiH treba da bez odlaganja preispitaju svoj pristup i igraju aktivnu i pozitivnu ulogu u osiguranju potpunog i neometanog funkcioniranja svih državnih institucija, uključujući i one koje su odgovorne za podržavanje vladavine zakona. U tom pogledu, Upravni odbor je naglasio potrebu da svi organi, zvaničnici i političke stranke bez izuzetka podržavaju vladavinu zakona i suzdrže se od politiziranja krivičnih predmeta koji su u fazi rješavanja.

PIC je pozdravio izbor državnog ombudsmena za ljudska prava u decembru 2008. Republika Srpska mora bez odlaganja usvojiti zakon kojim se ukida institucija ombudsmena RS kako bi se prevazišla blokada u spajanju tri institucije. Upravni odbor PIC-a je ponovo izrazio svoju punu podršku visokom predstavniku i njegovoj mogućnosti da koristi pun spektar svojih ovlasti kako bi se osiguralo puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir, te je podsjetio sve organe u BiH na njihovu obavezu da osiguraju poštivanje ovog sporazuma. U tom smislu, Upravni odbor je izrazio svoje nezadovoljstvo što, uprkos prethodnim upozorenjima i suprotno Aneksu X i Aneksu IX GFAP-a, organi RS-a i dalje ne odgovaraju na veći broj instrukcija i zahtjeva visokog predstavnika da se osigura pristup dokumentaciji.

Učinak Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, koji su realizirali manje od 50 posto zadataka koje su planirali za 2008. godinu, razočaravajući je. Upravni odbor je pozvao organe BiH i političke lidere da obnove svoje napore na realizaciji potrebnih reformi i blagovremeno osiguraju imenovanja na ključne funkcije u državnim institucijama. U suprotnom slučaju, BiH će nastaviti da zaostaje na evropskom putu.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije